YDH-KDP, KYB, Yüksek İslami Konsey ve Dava Partisi’nden oluşan Şii-Kürt ittifakının, Sadr, Fazilet Partisi ve Irak Uzlaşma Cephesi’nden oluşan muhalif bir Şii-Sünni ittifakı yaratabileceği belirtiliyor.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Kürt ve Şii gruplar arasında yapılan ve Sünni gruplara da açık olduğu belirtilen ittifakı eleştirdi.

 

El-Cezire televizyonuna demeç veren Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi, ülkenin zorlu şartlardan geçtiği bir dönemde Irak’ın kutuplaşmalar yaratacak yeni ittifaklara ihtiyacının olmadığını söyledi.

 

Tarık Haşimi’nin de üyesi olduğu Irak Uzlaşma Cephesi’nin isteklerini kabul ettirmek için bakanlarını hükümetten çekmesi üzerine Maliki hükümetinin devrileceği yönündeki beklentiler artmış, İyad Allavi’ye bağlı bazı bakanlar da hükümeti boykot etmeye başlamışlardı.

 

KDP ve KYB’den oluşan Kürt partiler ile Irak İslami Yüksek Konseyi ve Dava Partisi’nden oluşan Şii partiler, ülkedeki siyasi istikrarsızlığa son vermek amacıyla yeni bir ittifak kurduklarını açıklamış ve yeni ittifakın Sünnilere de açık olduğunu belirtmişlerdi.

 

Yeni ittifakın hükümetin zayıflığından yararlanarak isteklerini dayatan grupların planını bozduğu belirtilirken, Irak Uzlaşma Cephesi Sözcüsü Selim el-Cuburi, yeni ittifakın diğer siyasi grupları da muhalif bir ittifak olmaya ittiğini Sadr grubuyla Fazilet Partisi’nin de bu muhalif ittifaka katılabileceğini söyledi.