
YDH- Iraklı altı örgütün çatı kuruluşu Irak Direniş Koordinasyon Komitesi, ABD'nin Irak'ı işgal etmeye ve ülkeye kendi iradesini dayatmaya devam etmesi halinde harekete geçecekleri uyarısında bulundu.
Komite, ABD'nin eski Başbakan Nuri Maliki'nin göreve dönmesine karşı çıkarak Irak'ın içişlerine karıştığını belirtti.
Bağdat Anlaşması ihlal ediliyor
Komite tarafından yayınlanan açıklamada, Washington'un Bağdat'la imzaladığı ve tüm yabancı güçlerin Irak topraklarından çekilmesini öngören anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği kaydedildi.
Açıklamada, işgal güçlerinin Irak hava sahasını ihlal ettiği ve ülkenin egemenliği ile ulusal onurunun "açık bir ihlali" anlamına gelen bu eylemlerin Irak'ın istikrarına yönelik güvenlik tehdidi oluşturduğu vurgulandı.
'Maliki vetosu' tepkisi
Açıklamada ayrıca, ABD'nin Irak'ın içişlerine müdahalesi kınanarak, Washington'un hükümette hangi siyasi figürlerin görev almasına izin verileceğini belirlediği ifade edildi. Bu ifadeyle, ABD'nin eski Başbakan Nuri Maliki'nin göreve dönmesine karşı çıkmasına atıfta bulunuldu.
Haberlere göre ABD, Maliki'nin başbakanlık görevine gelmesi halinde Iraklı kişi ve kurumlara yaptırım uygulama tehdidinde bulundu.
Son haberler, ABD'nin Irak'ın en büyük parlamento bloğuna, çekilmeyeceğini açıklayan Maliki'nin adaylığını geri çekmesi için 27 Şubat'a kadar süre tanıdığını gösteriyor.
Direnişten yanıt: Harekete geçeriz
Komite açıklamasında, ABD'nin Irak'taki eylemlerinin, "Amerikan güçleri varlıklarını sürdürmekte ve ülkeye kendi iradelerini dayatmakta ısrar ederse, halkımızın onuruna ve işgali sona erdirme konusundaki meşru hakkına yakışır pozisyonlar almaktan başka seçeneğimiz kalmıyor." ifadelerine yer verildi.
Iraklı direniş grupları, ABD liderliğindeki koalisyonun, kitle imha silahlarına sahip olduğu yönündeki asılsız iddialarla uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek Irak'ı işgal etmesinin ardından 20 yılı aşkın süredir yabancı güçlerin ülkedeki varlığının sona ermesi için mücadele ediyor.
Aralık 2021'de Washington'un Irak'taki muharebe görevinin sona erdiğini açıklamasından bu yana ABD ordusunun Irak'ta "danışmanlık ve yardım" bahanesiyle yaklaşık 2.500 askeri bulunuyor.