Ürdün Hizbullah’tan esirlerinin kurtarılması

01 Ocak 1970

YDH-Ürdün, Hizbullah’tan İsrail’le yapılacak muhtemel esir mübadelesinde Ürdünlü esirleri de mübadele listesine eklemesini istedi.

YDH-Ürdün, Hizbullah’tan İsrail’le yapılacak muhtemel esir mübadelesinde Ürdünlü esirleri de mübadele listesine eklemesini istedi.

 

Ürdün esirler komitesi, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’a bir mektup göndererek İsrail’in elindeki Ürdünlü esirlerin de Hizbullah’ın mübadele listesine eklenmesini istedi.

 

Ürdün Milli Esirler Komitesi üyesi Meysere Melas, gazetecilere yaptığı açıklamada komite üyelerinin Lübnan’da Hizbullah yetkilileriyle yaptıkları görüşmede Ürdünlü esir ve kayıpların durumunu gündeme getirdiklerini söyledi.

 

Hizbullah yetkililerinin Arap esirlerin mübadelesi konusunda İsrail’le temasların devam ettiğini söylediğini nakleden Ürdün Esirler Komitesi Üyesi, “Biz de Seyyid Hasan Nasrullah’a bir mektup göndererek İsrail’in elindeki 30 Ürdünlü esirin ve 35 kayıp durumdaki Ürdünlünün de Hizbullah’ın mübadele listesine alınmasını istedik” dedi.

 

Geçen yıl yaşanan 33 günlük savaşın Arap İsrail savaşları açısından en önemli dönüm noktası olduğunu belirten Melas, “İslami Direnişi İsrail ordusu karşısında kazandığı kahramanca zaferle Siyonistlerin büyük İsrail rüyasını ve ABD’nin emperyalist planını yerle bir etti” dedi.

 

Ürdün Esirler komitesinde ülkenin muhtelif partilerinden temsilcilerin bulunduğunu belirten Ürdünlü yetkili, komite üyelerinin Beyrut’un güneyinde düzenlenen zafer kutlamalarına ve İsrail ordusundan ele geçirilen silahların sergilendiği “Beytu’l- Ankebut” sergisine katıldıklarını ifade etti.

 

Öte yandan Ürdün hükümeti, Ürdünlü muhalif partilerin ve esir ailelerinin Hizbullah’tan Ürdünlü esirleri de mübadele listesine almalarını istemesine tepki göstererek bu konuda İsrailli yetkililerle müzakereleri sürdürdüklerini belirtti.

 

1994 yılında “Vadi-i Arube” anlaşması imzalayarak İsrail’le siyasi ve diplomatik ilişkiler başlatan Ürdün, hala Ürdünlü esir ve kayıplar konusunda herhangi bir ilerleme kaydedebilmiş değil.

 

İsrail geçen ay 17 yıldır Tel-Aviv cezaevinde bulunan ve 2 İsrail askerini öldürmek suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edilen 4 Ürdünlünün cezalarını Ürdün cezaevlerinde tamamlaması şartıyla Amman yönetimine teslim etmeyi kabul etmişti.

 

İsrail tarafından teslim edilen 4 Ürdünlünün tıbbi muayeneden sonra Ürdün’de bir cezaevine konulması, muhalefetteki İslami partilerin ve esir ailelerinin tepkisine neden olmuştu.