Eski CIA yetkilisi Johnson: İran'ın balistik füze kapasitesi askeri dengeleri değiştirdi

01 Mart 2026

Eski CIA analisti Larry Johnson, Yargıç Napolitano ile yaptığı söyleşide, ABD ve İsrail'in İran'a başlattığı haydutluk eyleminin stratejik hedeflerine ulaşmaktan uzak olduğunu söyledi.

YDH - Eski CIA analisti Larry Johnson, Yargıç Andrew Napolitano'nun sunduğu programda, dün gerçekleşen ABD ve İsrail saldırılarını masaya yatırdı.

Johnson, ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı operasyonun, "kazanılması mümkün olmayan" bir çatışma olduğunu belirtti.

Trump yönetiminin, askeri gücün sınırsız olduğu yönündeki inancının yanıltıcı olduğunu ifade eden Johnson, bu harekâtın 2025 yılının Haziran ayında yaşananların bir tekrarı niteliğinde olduğunu, ancak hedefin "kelle alma" (yönetim kadrosunun tasfiyesi) olduğunu söyledi.

Johnson, İran'ın bu saldırıya hazırlıklı olduğunu belirterek, "İranlılar bunun gerçekleşeceğinden şüphe duymuyorlardı ve hazırlıklarını yapmışlardı. Ayetullah Hamaney, olası bir durumda yerine geçecek isimleri önceden belirlemişti" ifadelerini kullandı.

"İran, bu sefer doğrudan ABD üslerini ve tesislerini hedef alıyor"

Johnson, İran'ın 2025'teki çatışmalardan farklı olarak bu kez stratejisini değiştirdiğini vurguladı. Önceki dönemde sadece İsrail hedeflerine odaklanan İran'ın, bu defa ABD üslerini ve bölgedeki askeri varlıklarını hedef aldığına dikkat çekti.

NBC muhabirinin İran Dışişleri Bakanı'na sorduğu "ABD üslerine saldırmak neden meşru?" sorusuna atıfta bulunan Johnson, "Bize saldırıyorlar. ABD askeri tesisleri ve üsleri bize saldırıyor. Biz saldırı altındayız. Bölgedeki ABD kuvvetleri tarafından saldırı altındayız. Dolayısıyla kendimizi savunma hakkımız var ve kendimizi savunmak için ABD üslerini hedef aldık" açıklamasını yaptı.

"İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatarak ABD gemilerini sıkıştırdı"

Askeri lojistik ve denizcilik stratejisi üzerine konuşan Johnson, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatarak stratejik bir avantaj elde ettiğini dile getirdi.

Johnson, "Bahreyn'deki Beşinci Filo tesisine yapılan saldırı kritik bir öneme sahip. Bu liman, ABD muhriplerine servis sağlamak için hayati bir noktaydı" dedi.

Muhriplerin 96 füze kapasitesine sahip dikey fırlatma sistemlerine (VLS) değinen Johnson, "Füzeleri ateşlediklerinde, onları yenilemenin tek yolu bir limana yanaşmaktır. İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı. Körfez içinde mahsur kalan birkaç ABD gemisi var" değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, ABD gemilerinin mühimmat bittiğinde ikmal için en yakın liman olan Diego Garcia'ya gitmesinin üç buçuk gün sürdüğünü belirterek, operasyonel sürdürülebilirliğin imkânsız hale geldiğini kaydetti.

Sivillere yönelik kayıplara da değinen Johnson, bir okulun vurulması sonucu 105 kız çocuğunun hayatını kaybetmesini "trajik" olarak niteledi.

Johnson, bu olayın ABD'deki 11 Eylül 2001 sonrası sürece benzer bir etki yarattığını ifade etti:

"12 Eylül 2001'de ülkedeki siyasi farklılıklar büyük ölçüde ortadan kalkmıştı. Herkes Amerikalı olmuştu. Bugün İran'da yaşanan da tam olarak bu. Ellerinde hayatını kaybeden 105 küçük kızın kanı var."

Johnson, ABD'nin barış görüşmeleri yürüttüğü sırada düzenlenen bu saldırının, İran halkının yönetime olan desteğini artırdığını ve ülke içinde bölünme yaratmak yerine birleşmeyi sağladığını belirtti.

"Fars Körfezi'ndeki çatışma küresel petrol arzını tehdit ediyor"

Ekonomik etkiler üzerine görüşlerini paylaşan Johnson, petrol fiyatlarının dramatik bir artış göstereceğini öngördü. Brent petrolün varil fiyatının 70-72 dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan Johnson, bu fiyatın 120 dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Çin'in son dört hafta içinde petrol stoklarını artırdığını belirten Johnson, "İran, eğer Batı, İran'ın petrol tesislerine ve sahalarına saldırmaya kalkışırsa, tüm Fars Körfezi'ni ateşe verebilir. Bu, dünya petrolünün yüzde 25'inin piyasadan silinmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

Başkan Trump'ın operasyonu "soylu bir görev" olarak nitelendirmesine sert tepki gösteren Johnson, bu durumun George H.W. Bush dönemindeki "yeni vergi yok" söylemine benzediğini dile getirdi.

Johnson, "Trump, 'daha fazla Ortadoğu savaşına girmeyeceğiz' diyerek seçildi. Ancak şu an tam olarak bunu yapıyor. Bu görevde soylu olan hiçbir şey yok" dedi.

Johnson, ABD'nin İran'ı nükleer silah arayışında olduğu gerekçesiyle hedef aldığını, ancak İran'ın böyle bir silah üretme çabasının bulunmadığını yineledi.

"İran, füze kapasitesini ve yeraltı 'füze şehirlerini' kullanacak"

İran'ın askeri kapasitesine dair analizlerini sürdüren Johnson, "füze şehirleri" olarak adlandırılan yeraltı tünellerine dikkat çekti. Johnson, "Bunlar, kamyonların girebileceği kadar büyük devasa yeraltı geçitleri. Hareketli füze rampalarına sahipler. Bu rampaları tespit etmek neredeyse imkansız ve yok etmek çok zor" dedi.

ABD'nin hava savunma sistemlerinin (Patriot vb.) beklentileri karşılamadığını belirten Johnson, "İran, İsrail'in Demir Kubbe sistemini delecek kapasiteye sahip. İsrail'in askeri karargâhlarını ve istihbarat merkezlerini hedef alarak sivil kayıpları en aza indirmeye çalışacaklar" diye ekledi.

Johnson, ABD'nin Türkiye üzerinden uçuş gerçekleştiremediğini, bu durumun operasyonel lojistiği zora soktuğunu ve ABD'nin Kıbrıs gibi daha uzak üslere yönelmek zorunda kalabileceğini ifade etti.

"Trump yönetimi, Kongre onayı almadan savaşa girerek suç işliyor"

Söyleşinin sonunda ABD'nin hukuki ve siyasi durumunu değerlendiren Johnson, savaş kararının Kongre'den geçmediğini vurguladı.

Johnson, "Bu durum, Trump'ın Kongre onayı almadan Amerika'yı savaşa soktuğu gerekçesiyle azledilmesine yol açabilir" dedi.

Johnson, 1980'lerde İran-Irak Savaşı sırasında ABD'nin Saddam Hüseyin'i desteklediğini ve İranlıların ABD'ye yönelik tepkisinin temelinde bu tarihi arka planın yattığını belirtti.

Johnson, çatışmanın ne kadar süreceğine dair soruya ise şu yanıtı verdi:

"En az bir ay süreceğini düşünüyorum. ABD askeri olarak bu savaşı bitirme kapasitesine sahip değil. İsrail ise iki hafta içinde yardım çağrısında bulunabilir ve nükleer silah kullanma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Eğer bu gerçekleşirse, sadece Rusya ve Çin değil, Kuzey Kore de İran'ın yardımına gelebilir."

Johnson, görüşmesini "ABD bir zamanların ağır sıklet şampiyonuydu, ancak yaşlandı, ağırlaştı ve yavaşladı. Diğerlerinin haklarını umursamayan bu kibir, bizi yıkıma götürecek" sözleriyle tamamladı.