
YDH- Politico, Trump rejiminin, İran’a yönelik başlatılan askeri operasyonun gerekçelerini Kongre üyelerine anlatmakta zorlandığını belirtti.
Habere göre, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, salı günü yapılan ilk kapalı oturum bilgilendirmesinin ardından operasyonun amacı ve kapsamına dair farklı değerlendirmeler sundu.
Haberde, bu görüş ayrılığının, Başkan Trump’a karşı savaş yetkisi sınırlayıcı bir yasal düzenlemenin kısa vadede Kongre’den geçmesini olası kılmadığı ve Trump’ın Cumhuriyetçi Parti üzerindeki etkisinin sürdüğü vurgulandı.
Senatör John Hoeven saldırıların “hedeflerinin çok net” olduğunu ve “haftalar, aylar değil” hızla tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Yönetim mesajında çelişkiler
Üst düzey yönetim yetkilileri Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerini bilgilendirdi ve operasyonun “Tahran’ın füze ve diğer askeri kapasitesine yönelik” olduğunu ileri sürerek, “açık uçlu bir rejim değişikliği operasyonu” olmadığını vurgulamaya çalıştı.
Cumhuriyetçilerin çoğunluğu yönetimin gerekçesini desteklerken, Demokratlar saldırının ABD’yi Ortadoğu’da uzun süreli bir çatışmaya sürükleyeceğini savundu.
Senatör Chris Murphy, saldırıyı ABD’nin “Irak savaşından bu yana yaptığı en önemli askeri harekât” olduğunu belirterek, “Bu operasyon henüz gerçekten başlamadı. Daha fazla Amerikalı ölecek ve kara birlikleri konuşlandırılma olasılığı halen masada” dedi.
Senatör Brian Schatz, oturumdan “Amerikan halkı kadar kafasının karışık çıktığını” ifade etti ve “Son dört-beş gün içinde savaş için üç-dört beş gerekçe sundular ve bu sınıflandırılmış oturumda hiçbir netlik kazanamadık. Açık bir bitiş sunulmadı.” dedi.
Yetkililerin açıklamaları
Savunma Bakanı Pete Hegseth, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Genelkurmay Başkanı Gen. Dan Caine ve CIA Direktörü John Ratcliffe, önce Senato sonra Temsilciler Meclisi üyelerine bilgilendirme yaptı.
Rubio, operasyonun İran’ın “yakın tehdit oluşturabileceği” gerekçesiyle başlatıldığını belirtirken, Hegseth operasyonun “sonsuz bir savaş olmadığını” ifade etti. Ancak yetkililer kara birlikleri olasılığını dışlamadı.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üst düzey Demokrat üyesi Gregory Meeks, “Trump yönetimi, Amerikalılara savaşın neden mutlak gerekli olduğunu anlatmamak için elinden geleni yapıyor.” dedi.
Buna karşılık, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, İran yönetiminin “çöküşünün yakın olduğunu” iddia ederek saldırıların önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağını söyledi. “Onlar ‘Amerika’ya ölüm’ dediğinde ciddiler. Daha fazla füze inşa etmelerine izin vermediğimiz için memnunum. Sonunun nasıl olacağı konusunda hiç bu kadar iyi hissetmemiştim. Soru ‘ne zaman’, ‘eğer’ değil.” dedi.
Kongre’de oylama ve savaş yetkisi tartışmaları
Senato, Sens. Tim Kaine ve Rand Paul tarafından sunulan ve Trump’ın ek askeri saldırılar için Kongre onayı almasını zorunlu kılacak tasarıyı oylayacak.
Benzer bir düzenleme Temsilciler Meclisi’nde Reps. Thomas Massie ve Ro Khanna tarafından sunuldu. Ancak çoğu Cumhuriyetçi, Trump’a karşı oy kullanmaya istekli görünmüyor.
Senatör Deb Fischer saldırıların silah stoklarını azaltabileceği endişesine dikkat çekti, ancak operasyonun yeni aşamasının “yüksek talep gören gelişmiş füze önleyiciler gerektirmediğini” belirtti.
MAGA çevresindeki yorumcular ve aktivistler, Trump’ın İran’a yönelik saldırıların ABD’yi başka bir “sonsuz savaş”a sürüklediği endişelerini dile getiriyor.
Temsilci Michael McCaul, saldırının amacının İran’ın askeri kapasitesini azaltmak olduğunu belirtti ve savaş yetkisi yasasının başarısız olacağını öngördü.
Bazı Cumhuriyetçiler ise bilgilendirme oturumunun başkanın tabanındaki kaygıları giderebileceğini savundu.
Temsilci Bernie Moreno, “Duyduklarımızı işitmiş olsalar, başka çaremizin olmadığını anlayacaklardı. Başkan Trump görevini yaptı, ülkeyi korumak için önleyici adım attı ve bunu her zaman yapacak. Bu çok kısa sürede bitecek” iddiasında bulundu.