İran istediğini yaptırdı: KYB PJAK’ı bölgeden çıkardı

01 Ocak 1970

YDH-Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı peşmergelerin PKK’nın İran uzantısı olan PJAK militanlarıyla çatıştığı bildiriliyor.

YDH-Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı peşmergelerin PKK’nın İran uzantısı olan PJAK militanlarıyla çatıştığı bildiriliyor.

Liderliğini Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı peşmergelerin PKK’nın İran’a yönelik silahlı eylemler gerçekleştiren PJAK militanlarıyla çatıştığı Süleymaniye’nin Pencven bölgesinde yaşanan çatışmaların PJAK militanlarının bölgeyi terk etmeyi kabul etmeleri sonucu sona erdiği bildirildi.

İran silahlı kuvvetlerinin bölgeye yönelik askeri operasyonlarını sürdürmesi üzerine Kuzey Irak yönetimine bağlı peşmerge birlikleri sözcüsü PKK ve PJAK’ın komşu ülkelere yönelik silahlı faaliyetlerine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Basın ve Enformasyon Merkezi’ne açıklamada bulunan sınır muhafızı güçleri komutanı Ramazan Dekoni; "PJAK militanları uzun bir süredir köylülerden vergi topluyordu ve kendilerini İran güçlerine göstererek bölgenin bombalanmasına yol açıyordu. Yöre halkı da bu durumdan oldukça rahatsız oluyordu. Köylülerin bu durumdan rahatsız olması nedeniyle, Kürdistan Sınır Savunma Muhafızları, PJAK'lıların yanına giderek bu işten vazgeçmelerini ve bölgeyi etmelerini istedi. Ancak bir grup PJAK militanı bugün sabah 03.00'da peşmerge mevzisine saldırdı. Saldırıda Saman Rezayeni adına bir peşmerge yaralandı." dedi ve PJAK'lı militanların daha sonra bölgeyi terk ederek geride kan izleri bıraktığını belirtti.

PJAK ile yaşanan çatışmayı KYB Enformasyon Merkezine değerlendiren Peşmerge Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir ise; PKK'nin nerede kaldığını, İran, Türkiye, Amerika, Irak ve Kürdistan Bölge Hükümeti ile tüm dünyanın çok iyi bildiğini belirterek;" Biz, bu yerlerin dışında  PKK'nın bizim denetimizde olan bölgelerde kalmasına izin vermeyiz." dedi.

Kürdistan Sınır Savunma Muhafızları'nın bu sabah Pencven sınır bölgesinde gördüğü bir grup PJAK'lının bölgeyi terk etmeleri için uyardığını söyleyen Peşmerge Komutanı;" Ancak bölgeyi terk etmek istemeyen PJAK'lılarla Savunma Kuvvetleri arasında tartışma çıkmış ve silahlar patlamıştır." diyerek PJAK'lıların bölgeyi terk etmesiyle sorunun çözüldüğünü söyledi.

"Biz, bunları bölgeden çıkartacağız. Çünkü sınırlarımızı savunmak istiyoruz." diyen Mustafa Seyid Kadir; "Biz de aynı şekilde komşularımızdan kendi bölgelerinden Kürdistan bölgesine sızma yapan silahlı güçlere karşı sınırlarını savunmalarını istiyoruz. Biz gerek komşularımızla gerekse de siyasi ve silahlı örgütlerle sorun yaşamamak ve çatışmamak için büyük çaba gösteriyoruz. Biz sorunların siyasi ve diyalogla çözüme kavuşturulmasından yanayız." diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Peşmerge Komutanlığı Sözcüsü Cebbar Yaver ise İran’ın sınıra 5 kilometre yakınlıktaki Suren dağı çevresini PJAK militanlarından temizlemek gerekçesiyle bombaladığını belirterek bombalamadan dolayı bölgedeki birçok köyün boşaltıldığını belirtti ve "İran’la daha önce yaptığımız görüşmelerde gerek İran'dan gerekse Kürdistan Bölgesi'nden yasadışı silahlı örgütlerin sızmalarının önlenmesi konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Siyasi gözlemciler, Kuzey Irak’taki PKK sorunu konusunda ABD ile çözüm bulmaya çalışan Türkiye’nin Washington tarafından oyalandığını, İran’ın ise Kuzey Irak’a yaptığı askeri operasyonlar sonucu Kürt yerel yönetimini bölgedeki terörist örgütlerin faaliyetlerini önlemeye zorlayarak istediğini elde etmiş olduğunu belirtiyor.