Devrim Muhafızların’dan PKK’ya ağır darbe

01 Ocak 1970

YDH-İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kuzey Irak’a yönelik iki haftalık operasyonunda çok sayıda PKK militanının öldürüldüğü bildirildi.

YDH-İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kuzey Irak’a yönelik iki haftalık operasyonunda çok sayıda PKK militanının öldürüldüğü bildirildi.

Bölgedeki haber kaynakları, PKK’nın ölü ve yaralı sayısına ilişkin haberleri engellediğini belirterek ulaşan bilgilerin İran Devrim Muhafızlarının iki haftalık operasyonu sonucu 30 kadar PKK’lının öldürüldüğünü veya yaralandığını gösterdiğini ifade ediyorlar.

Köylerinin civarında mevzilenen PKK militanları yüzünden İran’ın askeri operasyonlarına hedef olduklarını belirterek Kürdistan Bölge Yönetimine, PKK militanlarının bölgeden çıkarılması yönünde baskı yapan yere halkın taleplerinin Kürdistan yöneticileri tarafından dikkate alındığını belirten haber kaynakları, peşmerge kuvvetlerinin PKK militanlarını bölgeden uzaklaşmaya ikna ettiklerini ifade ettiler.

Bölgedeki haber kaynakları üst düzey bir PJAK militanı olan Burhan Cevanmerd’in 26 Ağustos’ta Rönesans adlı internet sitesine verdiği demeçte söylediklerinin İran’ın askeri operasyon düzenlediği bölgelerdeki PKK mevzilenmesini ortaya koyduğunu belirttiler.

Demecinde “Gerillanın mevzilendiği bölgeleri Med savunma bölgesi olarak adlandırdık. Burası Kaledize yakınlarındaki Zele bölgesinden başlayarak Dohuk ve Zaho sınırına kadar uzanan Behdinan bölgesini kapsamaktadır. Buradaki tüm dağlık bölgeler bütünüyle gerillanın kontrolü altında bulunmakta ve uygun bir şekilde yönetilmektedir. Zira buradaki 160 köyle iyi ilişkilerimiz bulunuyor ve buralara idari ve yargısal açıdan hizmet götürüyoruz. Ayrıca Kandil bölgesi de bütünüyle PJAK’ın hakimiyeti altındadır” ifadelerine yer veren PJAK yetkilisi Burhan Cevanmerd, İran devrim Muhafızları tarafından bombalanan bölgelerin Med savunma bölgesi olduğunu ifade etti.