
YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasındaki çatışmaların derhal durdurulması ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundu.
Kremlin tarafından paylaşılan bilgilere göre Putin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Rusya'nın tutumunu yineledi.
Moskova, Ortadoğu'da veya İran özelinde yaşanan sorunların çözümünde askeri güç kullanımını reddederek diplomatik çözüm yolunun benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Görüşmede Putin, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik düzenlediği saldırının yol açtığı sivil kayıplar nedeniyle Pizişkiyan'a taziyelerini iletti.
Rusya Devlet Başkanı, çatışmaların bir an önce sonlandırılması yönündeki talebini yineleyerek, Körfez İşbirliği Konseyi liderleriyle de kesintisiz iletişim halinde olduğunu belirtti.
İran Cumhurbaşkanı Pizişkiyan ise Rusya'nın, İran halkının egemenliğini ve bağımsızlığını koruma çabalarına gösterdiği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İran Cumhurbaşkanı Pizişkiyan, ülkesinin geçici liderlik konseyinin aldığı kararı açıkladı. Buna göre Tahran, komşu ülkelere yönelik saldırı düzenlemeyecek; ancak İran'a komşu topraklardan bir saldırı başlatılması durumunda savunma haklarını kullanacaklar.
Bölge ülkelerini "emperyalizmin oyuncağı" olmamaları konusunda uyaran Pizişkiyan, İran'ın teslim olacağı düşüncesinin gerçekleşmeyeceğini kaydetti.