İran’dan Kuzey Irak’ta yeni stratejik konsept

09 Mart 2026

Azm İttifakı liderlerinden Muhammed el-Duleymi, İran’ın ulusal güvenliğini koruma amacıyla Irak’ın kuzeyinde stratejik bir taktik değişikliğine gittiğini açıkladı.

YDH- Azm İttifakı liderlerinden Muhammed el-Duleymi, Pazar günü yaptığı kritik açıklamada, İran’ın son dönemde Irak Kürdistan Bölgesi’nde konuşlu ve İran ulusal güvenliğini doğrudan hedef alan unsurlara karşı yeni bir taktiksel yaklaşım benimsediğini ifade etti.

El-Malume'ye konuşan Duleymi, İran istihbarat birimlerinin, başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren İran karşıtı muhalif grupların karargâhlarını Kürdistan Bölgesi’ne taşıdığına dair somut veriler elde ettiğini belirtti. Bu gelişmelerin ardından Tahran yönetiminin; Erbil ve Süleymaniye vilayetlerinde odaklanan, ulusal güvenliği tehdit eden unsurlara yönelik füze operasyonlarına başvurduğunu kaydetti.

Duleymi, bu hareketliliğin arkasında İran’ı karadan işgal etmeyi ve hükümeti devirmeye yönelik iç karışıklıklar çıkarmayı hedefleyen ABD-Siyonist menşeli kapsamlı bir planın bulunduğuna dikkat çekti.

Açıklamalarını sürdüren Duleymi, İran’ın operasyonel çerçevesini genişlettiğini belirterek; karargâhlarını bölgeye nakleden Mücahidin-i Halk (MEK) terör örgütünün mevzilerinin de artık füze saldırılarının doğrudan hedefi haline geldiğini aktardı. Bu kapsamda Amerikan üslerine yönelik baskının, işbirlikçi muhalif yapıların bulunduğu noktalarla eşgüdümlü bir hedef listesine dönüştüğü vurgulandı.

Duleymi ayrıca, İran’ın gerçekleştirdiği füze ve hava harekatlarının; rejimi devirme hedefiyle dünyanın dört bir yanından bölgeye devşirilen ve kamuya açık alanlarda, otellerde veya stratejik binalarda gizlenen hücreleri de kapsadığını açıkladı. Bu kişilerin, İran’ın iç istikrarını sarsmak üzere Amerikan-Siyonist planlaması doğrultusunda bölgeye getirildiğini ifade etti.

Son olarak Duleymi, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgedeki oyun planını revize ettiğini savundu. ABD’nin, kendi askeri varlığı üzerindeki yerel ve bölgesel baskıyı hafifletmek amacıyla, taşeron muhalif hareketleri provoke ederek onları doğrudan bölgesel bir çatışma sarmalına çekmeye çalıştığını ileri sürdü.