YDH-İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, ABD’nin Maliki hükümetine verdiği desteğin sahici olmadığını söyledi.

 

İran’ın Cam-ı Cem adlı televizyon kanalına demeç veren Büyükelçi Hasan Kazımi Kummi, Irak hükümetinin güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğunu açıklamasına rağmen ABD’nin bunu görmezden geldiğini söyledi.

 

ABD devlet adamlarının zahiren Maliki hükümetine destek verir görünmelerine rağmen attıkları siyasi adımlarla hükümeti zayıflattıklarını belirten Kummi, güvenlik konusunda da uygun politikalar izlemeyen ABD’nin Irak’taki güvenlik ve istihbarat yetkisini elinde tutmaya devam ettiğini söyledi.

 

ABD’nin hükümet karşıtı aşiretleri silahlandırdığını belirten Kummi, Baasçıları kastederek ABD’nin hükümet karşıtı bazı kesimleri devlete taşımaya çalıştığını ve böylece hükümeti zayıflattığını ifade etti.

 

Mevcut hükümetin seçimle iktidara geldiğini ve bundan sonra hükümette yaşanacak değişimin de mutlaka halkın seçimiyle olması gerektiğini belirten Kummi, hükümetin Irak halkının yardımıyla sorunların üstesinden gelebileceğini söyledi.

 

ABD, Irak’ta ulusal uzlaşmanın gerçekleştirilmesi gerekçesiyle Baasçıları temizleme yasasının değiştirilmesi için baskı yapıyor.