
YDH - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından pazar günü yapılan açıklamada, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik haydutluk eylemleri ve Hürmüz Boğazı'nın abluka altına alınması nedeniyle oluşan fiyat baskısını azaltmak amacıyla, üye ülkelerin stratejik rezervlerinden yaklaşık 412 milyon varil petrolün yakında küresel piyasaya sunulacağı bildirildi.
Yapılan açıklamaya göre, serbest bırakılacak kaynağın yüzde 72'sini yaklaşık 296,5 milyon varille ham petrol, geri kalan yüzde 28'lik kısmını ise yaklaşık 115 milyon varille petrol ürünleri oluşturuyor.
IEA açıklamasında, "Asya ve Okyanusya'daki üye ülkelerin stokları mümkün olan en kısa sürede kullanıma sunulacak; Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa'daki üye ülkelerin rezervleri ise mart ayı sonundan itibaren piyasaya girmeye başlayacak" ifadesine yer verildi.
En büyük hacmi, tamamı ham petrolden oluşmak üzere yaklaşık 196 milyon varil ile Amerika kıtasındaki ülkeler sağlayacak. Bu miktarın 172 milyon varilden fazlası devlet rezervlerinden, 23,6 milyon varili ise diğer kaynaklardan tedarik edilecek.
Asya ve Okyanusya ülkeleri piyasaya toplam 108,6 milyon varil sürecek. Bu miktarın 66,8 milyonu devlet rezervlerinden, 41,8 milyonu ise sektör şirketlerinin kontrolündeki sanayi rezervlerinden karşılanacak.
Bu bölgeden gelecek arzın yaklaşık 65 milyon varilini ham petrol, 43 milyon varilini ise petrol ürünleri oluşturuyor.
Avrupa ülkeleri ise 32,7 milyon varili devlet stoklarından, 74,8 milyon varili sanayi rezervlerinden olmak üzere toplam 107,5 milyon varili kullanıma açacak.
Diğer bölgelerin aksine Avrupa'nın birincil katkısı, yaklaşık 34,5 milyon varil ham petrolün yanı sıra 73 milyon varili aşan petrol ürünü sevkiyatı şeklinde gerçekleşecek.
IEA üyesi ülkeler, stratejik rezervlerinden yaklaşık 400 milyon varil petrol sağlama konusundaki mutabakatı çarşamba günü duyurmuştu.
Üye ülkelerin elinde toplamda 1,2 milyar varilden fazla stratejik petrol stoku bulunuyor. Ayrıca ajans bünyesindeki ülkeler, mülkiyeti devlete ait olan 600 milyon varillik sanayi rezervine de sahip.