YDH-Sadr grubu, Nuri el-Maliki liderliğindeki hükümeti devirmeye çalışan cepheye katıldıkları yönündeki haberleri yalanladı.

 

El-Hayat gazetesine demeç veren Sadr grubunun önde gelen isimlerinden Baha el-Areci, hükümeti devirmek amacıyla bir grup oluşturmak için herhangi bir görüşme veya temas içinde olmadıklarını söyledi.

 

Diğer gruplarla yaptıkları görüşmelerin siyasi süreçte mekanizma değişikliğine gidilmesi çerçevesinde olduğunu belirten Areci, “mevcut şartlarda başbakan değişikliğinden söz etmek ülkedeki siyasi durumu ve güvenlik ortamını daha da kötüleştirir” diye konuştu.

 

Öte yandan Irak İslami Yüksek Konseyi’nin önde gelen isimlerinden Şeyh Celaleddin es-Sagir, hükümeti devirmeye yönelik çabalar konusunda uyarıda bulunarak bu tür çabaların sadece hükümete değil, bunu gerçekleştiren baskı gruplarına da zarar vereceğini söyledi ve oluşacak güç boşluğunun başka sorunlara sebebiyet vereceğini ifade etti.

 

Irak’taki durumun başbakanın değişmesiyle çözümlenecek bir nitelikte olmadığını belirten Sagir, ülkenin herhangi bir isme değil başarılı programlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 

ABD’nin Irak eski büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın ABD’nin Maliki’ye 30 Haziran’a kadar süre verdiğini ve beklenen başarının sağlanmaması durumunda Maliki’den desteğini çekeceğini açıklamasından sonra Irak’ta hükümeti devirmeye yönelik çabalar da hız kazanmıştı.

 

Irak Uzlaşma Cephesi ve el-Irakiye gruplarının kabineden çekilmelerinin ardından ABD Kongresinden de Maliki’nin görevden alınmasına ilişkin talepler daha yüksek sesle dile getirilirken, bölgedeki Arap ülkeleriyle Baasçıların da İyad Allavi liderliğinde bir hükümet kurulması için yoğun bir çaba içine girdiği gözlemleniyor.