
YDH - İran Savunma Konseyi, yayımladığı bildiride Hürmüz Boğazı’ndan geçişin yalnızca hasmane tutum içinde olmayan ülkelerin İran ile koordinasyon sağlaması halinde mümkün olacağını bildirdi.
Konsey, İran toplumunun tüm kesimleri, silahlı kuvvetler ve yetkililerin, ülkenin dini liderinin talimatları doğrultusunda bu yaklaşımı uygulayacağını ifade etti.
Konsey, Natanz’daki nükleer tesislere yönelik saldırıya karşılık olarak Dimona nükleer tesisinin hedef alındığını hatırlattı. Açıklamada, Asaluye’de enerji altyapılarına verilen karşılıkla İran’ın misilleme ilkesine bağlılığını ortaya koyduğu belirtildi.
Konsey, enerji tesisleri ve altyapılara yönelik her türlü saldırıya “kararlı ve yıkıcı” şekilde karşılık verileceğini, bu tür adımların gecikmeden uygulanacağını vurguladı.
Açıklamada, İran kıyıları veya adalarına yönelik herhangi bir girişimin, askeri teamüller çerçevesinde Fars Körfezi’ndeki tüm ulaşım hatlarının ve deniz yollarının mayınlanmasına yol açacağı ifade edildi. Bu kapsamda, kıyılardan bırakılabilen yüzer mayınlar dahil çeşitli deniz mayınlarının kullanılabileceği belirtildi.
Konsey, böyle bir durumda yalnızca Hürmüz Boğazı’nın değil, Fars Körfezi’nin tamamının uzun süreli olarak fiilen kapalı hale gelebileceğini kaydetti. Bu senaryonun sorumluluğunun saldırıyı başlatan tarafa ait olacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, 1980’li yıllarda sınırlı sayıda deniz mayınının temizlenmesi için 100’den fazla mayın tarama gemisinin kullanıldığına dikkat çekilerek, bu tür operasyonların zorluğuna işaret edildi.