Irak hükümeti ABD özel güvenlik şirketinin r

01 Ocak 1970

YDH-Irak İçişleri Bakanlığı ülkedeki en büyük ABD’li özel güvenlik şirketi olan Black Water’in ruhsatını feshetti.

YDH-Irak İçişleri Bakanlığı ülkedeki en büyük ABD’li özel güvenlik şirketi olan Black Water’in ruhsatını feshetti.

 

Irak İçişleri Bakanlığına bağlı Ulusal Komutanlık Merkezi Başkanı General Abdülkerim Halef, “İçişleri Bakanı Cevat Bolani, söz konusu şirket elamanlarının açtığı ateş sonucu 8 Iraklı sivilin hayatını kaybetmesi üzerine Amerikan özel güvenlik şirketi Black Water’ın çalışma ruhsatını feshetti” dedi.

 

Bu şirketin Irak’ta bir daha faaliyet gösteremeyeceğini belirten General Halef, İçişleri Bakanlığı’nın Irak yargısıyla birlikte işlenen bu cinayetten dolayı söz konusu şirket hakkında yasal soruşturma başlattığını ifade etti.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de işlediği cinayetten dolayı Amerikan özel güvenlik şirketini mahkum ettiğini açıkladı.

 

Irak güvenlik yetkilileri, Amerikalı diplomatları taşıyan konvoyun Bağdat’ın Batısı’ndaki Yermuk civarında hareket ettiği sırada söz konusu özel güvenlik şirketi elamanlarının çevreye rastgele ateş açtığını belirtti.

 

General Abdülkerim Halef, Black Water özel güvenlik şirketi elamanlarının açtığı ateş sonucu biri polis olmak üzere 8 Iraklının öldüğünü yoldan geçmekte olan 13 kişinin de yaralandığını söyledi.

 

Yabancı özel güvenlik şirketlerine mensup elamanları, işledikleri suçlardan dolayı şimdiye kadar ne ABD yargısı ne de Irak yargısı tarafından soruşturmaya tabi tutulmamıştı.