Lübnan’da karşıt gruplar ilk kez bir noktada

01 Ocak 1970

YDH- Lübnan’da hükümet yanlısı ve hükümet karşıtı gruplar, cumhurbaşkanlığı seçiminin belirlenen tarihte yapılamayacağı konusunda uzlaşmış görünüyor.

YDH- Lübnan’da hükümet yanlısı ve hükümet karşıtı gruplar, cumhurbaşkanlığı seçiminin belirlenen tarihte yapılamayacağı konusunda uzlaşmış görünüyor.

 

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin cumhurbaşkanlığı seçiminin 25 Eylül’de yapılacağını açıklamasına rağmen, gerek hükümet yanlısı gerekse hükümet karşıtı gruplara bağlı basın kuruluşları seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasının oldukça zor olduğunu ifade ediyor.

 

Hükümet karşıtı bloğa yakın gazetelerden es-Sefir, ülkedeki herkesin yeterli çoğunluğun sağlanamayacağına ve 25 Eylül’deki oturumun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk kurbanı olacağına inandığını yazdı.

 

Es-Sefir, yorumunda “hiç kimse kalan sürede bir mucizenin gerçekleşebileceğini beklemiyor” ifadesini kullandı.

 

İktidardaki en büyük partinin lideri olan Sad Hariri ailesine bağlı el-Mustakbel gazetesi de mevcut şartlar altında parlamentonun gelecek hafta salı günü düzenlenecek olan oturumunda cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamayacağını yazdı.

 

El-Mustakbel gazetesi cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ekim ayına sarkacağı tahmininde bulundu.

 

Hükümet karşıtı el-Ahbar gazetesi de önümüzdeki hafta düzenlenecek parlamento oturumunda cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi konusunda hiçbir umudun olmadığını ifade etti.

 

El-Ahbar gazetesi, hükümet karşıtı milletvekillerinin parlamentoya geleceğini; ama genel kurul salonuna girmeyeceklerini yazdı.

 

Hükümet yanlısı en-Nehar gazetesi de 25 Eylül’de hiçbir ciddi gelişmenin yaşanmayacağını yazdı.

 

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, hükümet yanlılarının cumhurbaşkanının uzlaşmayla yani parlamentonun üçte ikisinin oyuyla seçilmesini öngören anayasa maddesine bağlı kalmaları durumunda muhaliflerin de ulusal birlik hükümeti kurulması konusundaki taleplerinden vazgeçebileceğini söylemişti.

 

Cumhurbaşkanının parlamentonun üçte ikisinin oyuyla seçilmesini öngören anayasa maddesine göre 128 sandalyeli Lübnan parlamentosunda yeni cumhurbaşkanının 86 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.

 

Halen parlamentoda çoğunlukta bulunan Sad hariri liderliğindeki hükümet yanlılarının 69 milletvekili bulunuyor.