Suudi Arabistan’dan Lübnan konusunda yapıcı

01 Ocak 1970

YDH- Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Meclis Başkanı Nebih Berri’nin getirdiği çözüm önerisini desteklediğini açıkladı.

YDH- Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Meclis Başkanı Nebih Berri’nin getirdiği çözüm önerisini desteklediğini açıkladı.

 

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore ile Riyad’da görüşen Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin ülkedeki siyasi bunalımın çözümü konusunda getirdiği öneriyi desteklediğini söylediği bildiriliyor.

 

Fransız haber ajansına açıklamada bulunan üst düzey bir Suudi yetkili, “Kral Abdullah Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore ile yaptığı görüşmede yeni cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesinin zaruretini vurguladı” dedi.

 

Söz konusu Suudi yetkili, Kral Abdullah bin Abdülaziz’in dünkü görüşmesinde Nebih Berri tarafından getirilen çözüm önerisinin cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesini sağlayacak olumlu bir girişim olduğunu ve bunun Lübnan’a yönelik yabancı müdahaleleri engelleyeceğini söylediğini bildirdi.

 

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, hükümet yanlılarının cumhurbaşkanının parlamentonun üçte ikisinin oyuyla seçilmesini kabul etmesi durumunda hükümet karşıtlarının da ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki talebinden vazgeçeceğini belirtmişti.

 

Nebih Berri’nin getirdiği çözüm önerisinin Lübnan’da uzlaşma yönünde olumlu bir hava yarattığına dikkat çeken siyasi gözlemciler, hükümet yanlısı 14 Martçı grubun Ordu Komutanı Mişel Süleyman’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi konusunda uzlaşmaya gidebileceğine ilişkin sinyaller verdiğini ve Antuan Ganim’e yönelik düzenlenen terörist saldırının ise bu uzlaşma ortamını baltalamaya dönük olduğunu belirtiyorlar.