Ahmedinejad: ABD rejimi doğru sözü dinleme k

01 Ocak 1970

YDH-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerikalı yöneticilerin doğru sözü dinleme kapasitesine sahip olmadığını söyledi.

YDH-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerikalı yöneticilerin doğru sözü dinleme kapasitesine sahip olmadığını söyledi.

 

ABD’den yayın yapan Kanal-13 televizyonuna demeç veren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran’ın tüm dünya ülkeleriyle ve ABD halkıyla dost olduğunu belirterek “Fakat ABD’li devlet adamları doğru sözü dinleme kapasitesine sahip değil” dedi.

 

BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere ABD’de bulunan Ahmedinejad, Kanal-13 sunucusu Charly Rose’a verdiği demeçte ABD’nin Irak konusundaki müzakerelerinde İran’ın getirdiği önerilerle iyi bir fırsat elde ettiğini; ancak bundan yararlanamadığını söyledi.

 

“Irak’taki Şiiler de Sünniler de bizim kardeşlerimizdir; gerek Irak halkıyla gerekse Irak hükümetiyle iyi ilişkilerimiz bulunuyorken Irak’ta güvenlik sorunları yaratmamız için bir sebep var mı?” diyen Ahmedinejad, Filistin sorunu konusunda da karar vermesi gerekenin Filistin halkı olduğunu söyledi.

 

ABD’deki yönetim sistemine de ağır eleştiriler getiren Ahmedinejad, ABD’de parti diktatörlüğüne dayalı bir sistemin bulunduğunu söyledi ve parti dışından hiç kimsenin başkanlığa seçilemediğini belirterek İran’da yetkilileri partilerin değil halkın seçtiğini söyledi.

 

İslam Devriminden önce ABD tarafından desteklenen İran’ın tam bir yoksulluk içinde bulunduğunu ve cezaevlerinin birer işkence merkezi olduğunu söyleyen Ahmedinejad, “Bugün İran’da halk tüm alanlarda etkin olarak bulunuyor ve İran’ın her gün muhtelif alanlardaki gelişmelerine tanık olunuyor” diye konuştu.

 

ABD’yi İran’ın nükleer programı konusunda inatçılıkla ve zorbalıkla suçlayan Ahmedinejad, “Nükleer silahlar, insani münasebetlerde hiçbir işlevselliğe ve etkiye sahip değildir; Biz hiçbir ülkenin nükleer silahlara yatırım yapmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

 

İran’ın nükleer programı konusunda yasalara uygun davrandığını da belirten İran Cumhurbaşkanı, nükleer konudaki uluslar arası yasalara rağmen anlaşmalarını tek taraflı olarak lağveden ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelere güvenmediklerini söyledi.

 

Bölgesel konularla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ahmedinejad, Hizbullah’ın Lübnan’da kabul gören bir parti olduğuna, mecliste ve hükümette yer aldığına dikkat çekerek “neden bazıları Lübnan’ın çıkarlarını Lübnan halkından daha iyi bir şekilde belirleyebileceğini düşünüyor. ABD Dışişleri Bakanı televizyon karşısında yeni bir Ortadoğu’nun kurulacağını söylüyor, bu bölge halklarına hakarettir” dedi.