
YDH - Britanya, ABD ve İsrail'in İran'a açtığı savaşın sona ermesinin ardından Hürmüz Boğazı'ndan güvenli seyrüseferin nasıl sağlanacağını görüşmek üzere 7 Nisan Salı günü (bugün) 40'tan fazla ülkenin katılacağı sanal askeri planlama konferansı düzenleyecek.
Financial Times gazetesinin haberine göre konferans, Britanya'nın Northwood askeri üssünde yapılacak. Daha önce, stratejik önem taşıyan bu suyolunda gemilerin güvenli geçişine katkı sunmaya hazır olduklarını bildiren ülkeler toplantıya katılacak.
Katılımcılar arasında Fransa, Almanya, Kanada, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve BAE de yer alıyor.
Britanyalı bir yetkili, toplantıda, ABD'nin yer almayacağı uluslararası koalisyonun kurulması için "uygun önlemler"in ele alınacağını söyledi.
Bugünkü konferans, Britanya Dışişleri Bakanı Yvette Cooper'ın geçen hafta topladığı 41 ülkelik çevrim içi toplantının ardından yapılacak.
Cooper, o toplantıda, "İran'ın uluslararası deniz yolunu dünya ekonomisini rehin almak için kullandığına tanık olduk" demişti.
Söz konusu video konferans, ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefiklere boğazın açılması sorununu kendilerinin çözmesi çağrısında bulunmasının ardından kısa süre içinde düzenlendi.
Trump, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlama yükümlülüğünün ABD'ye ait olduğu görüşünü reddetmişti. Bu güzergâhtan yararlanan ülkelerin "gidip boğazı kendilerinin açması gerektiğini" söylemişti.
ABD Başkanı, "Çünkü bence petrolü kontrol eden taraf, boğazı açmaktan memnuniyet duyacaktır" demişti.
Beyaz Saray'ın başındaki isim, Britanya gibi ülkelere de, boğazın ablukaya alınması nedeniyle olası enerji sıkıntısıyla karşılaşmaları halinde "petrollerini kendilerinin çıkarmalarını" önermişti.
Britanya Başbakanı Keir Starmer ise gemi geçiş güvenliğini sağlamaya dönük herhangi bir operasyonun ancak ateşkesin ardından başlayacağını söylemişti.
Starmer, "Çatışmanın gerilemesinin Hürmüz Boğazı'nın güvenli biçimde yeniden işler hale gelmesine mutlaka yol açacağını kesin biçimde söyleyebileceğimizi sanmıyorum" ifadesini kullanmıştı.
Financial Times'a konuşan iki yetkili, deniz koalisyonunun oluşturulmasının, ülkelerin elindeki kaynakların parçalı yapısı nedeniyle güçleştiğini söyledi.
Bu çerçevede bazı ülkeler, boğazın korunması için fırkateyn değil, mayın tarama gemisi vermeyi teklif etti.
Aynı kaynaklara göre bu koalisyon NATO görevi olarak hareket etmeyecek. Yapıda, ittifak üyesi olmayan ülkeler de yer alacak.
RAC verilerine göre Britanya'da mart ayında, İran'la savaşın etkisiyle benzin ve motorin fiyatlarında aylık bazda şimdiye kadarki en sert artış kaydedildi.
Kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1 Mart'ta 132,83 peniden ay sonunda 152,83 peniye yükseldi. Böylece Haziran 2022 sonundaki önceki rekor aşıldı. O dönemde benzin fiyatı 174,84 peniden 191,43 peniye çıkmıştı.
Motorindeki artış daha da sert oldu. Litre fiyatı 142,38 peniden 182,77 peniye yükseldi. Bu artış, Mart 2022'de kaydedilen önceki rekorun neredeyse iki katına çıktı. O dönemde fiyat 155,23 peniden 177,29 peniye yükselmişti.