Allavi ve ABD’den Baas Partisini birleştirme

01 Ocak 1970

YDH-Irak’taki kapatılan Baas Partisi’nin iki koluna mensup üyeler, ABD ve İyad Allavi’nin girişimiyle bir Arap ülkesinde kongre düzenlemeye hazırlanıyor.

YDH-Irak’taki kapatılan Baas Partisi’nin iki koluna mensup üyeler, ABD ve İyad Allavi’nin girişimiyle bir Arap ülkesinde kongre düzenlemeye hazırlanıyor.

 

El- Beyyinetu’l- Cedide gazetesinin iyi haber alan kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre Saddam Hüseyin’in idamından sonra Yunus el-Ahmed ve İzzet İbrahim ed-Duri liderliğindeki ikiye bölünen Baas Partisi, İyad Allavi ve ABD’nin girişimleriyle bir Arap ülkesinde kongre düzenleme konusunda anlaşmaya vardı.

 

Gazeteye açıklamada bulunan kaynaklar, kongre kararının İyad Allavi ile ABD’li yetkililerin doğrudan girişimleriyle alındığını belirttiler.

 

Gelişmeden Irak hükümetinin de haberdar olduğunu belirten kaynaklar, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin İyad Allavi’ye yaptığı son uyarının da bu gelişmeyle ilgili olduğunu belirttiler.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Baas Partisi’nin yasadışı bir parti olduğunu belirtmiş ve İyad Allavi’nin Baasçılarla müzakerelerini sürdürmesi durumunda siyasi geleceğini tehlikeye atacağını bildirmişti.

 

Amerikalıların Baasçılarla müzakerelerin sürmesi konusunda Basçılara ait tüm silahlı grupların bir çatı altında toplanmasını, siyasi süreç konusunda net bir tutum belirlemelerini ve demokratik yöntemlere ve anayasaya saygılı olmalarını şart koştuğu bildiriliyor.

 

İyad Allavi’nin lideri olduğu el-Irakiye grubunun bazı üyeleri, Allavi’nin Baasçılarla olan temasını gerekçe göstererek partiden ayrılmıştı.