YDH- Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi sınır kapılarının tekrar açılmasını görüşmek üzere Tahran’a bir heyet gönderiyor.

 

Kürdistan Bölge Yönetimi Hükümet Sözcüsü Cuma Abdullah, bugün bir açıklama yaparak yerel yönetimin sınır kapılarının tekrar açılması konusunda İranlı yetkilileri ikna etmek için bu hafta içinde Tahran’a resmi bir heyet göndereceğini belirtti.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin danışmanlarından Abdullah el-Hac Said de Kürdistan bölgesindeki işadamlarından ve yatırımcılardan oluşan bir heyetin birkaç gün içinde ABD Başkanı George Bush’a sınır kapılarının kapatılmasından dolayı yaşanan zarara ilişkin bir not gönderme kararı aldıklarını söyledi.

 

Said, Kürt işadamlarının İran’la Kürt bölgesi arasındaki ekonomik, kültürel ve toplumsal bağlara dikkat çeken notunun Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından ABD gezisi sırasında George Bush’a iletileceğini söyledi.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Ekonomi Bakanı daha önce yaptığı açıklamada İran’ın sınır kapılarını kapatması yüzünden Kürdistan bölgesinin günde bir milyon dolar zarar ettiğini açıklamıştı.

 

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran’ın sınır kapılarını kapatmasının haksızlık olduğunu belirterek “İran Kürdistan Bölgesi ile olan sınır kapılarını kapatarak haksızlık yapıyor çünkü bu ülke Kürdistan Bölgesini sorumlu olmadığı bir işten dolayı cezalandırmaya çalışıyor” dedi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni ise sınır kapılarının kapatılmasının İran Ticaret Heyeti üyesi Ferhadi’nin ABD askerleri tarafından Süleymaniye’de kaçırılmasıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti ve kapıların kapatılmasının sınır bölgesinde yaşanan güvenlik sorunlarından kaynaklandığını söyledi.