YDH-Hizbullah, cumhurbaşkanlığı konusunda bir isim üzerinde uzlaşma sağlanmadan başbakanlık binası önündeki gösterilerin sona erdirilmeyeceğini açıkladı.

 

Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketine mensup bir milletvekiliyle görüşen Hizbullah Siyasi Komite Üyelerinden Mahmud Kamati, hükümet yanlısı 14 Martçı gruplarla cumhurbaşkanlığı konusunda bir isim üzerinde uzlaşma sağlanmadıkça başbakanlık binası önünde sürdürülen protesto gösterilerinin sona erdirilmeyeceğini belirtti.

 

Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtı partiler Beyrut’ta başbakanlığın da bulunduğu Riyad es-Sulh meydanında kurdukları çadırlarda oturma eylemi yapıyor.

 

Ulusal birlik hükümetinin kurulması ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle yaklaşık 10 ay önce başlatılan protesto gösterilerinin Meclis Başkanı Nebih Berri’nin önerisiyle cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşmaya varılması halinde iptal edilmesi gündeme gelmişti.

 

Görüşme sonrasında açıklamada bulunan Hizbullah Siyasi Komite Üyesi Mahmud Kamati, 1559 sayılı BM kararının cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki maddesi haricindeki tüm maddelerinin uygulandığını belirtti.

 

Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra ABD ve Fransa öncülüğünde çıkarılan 1559 sayılı Güvenlik Konseyi kararı, Suriye ordusunun Lübnan’dan çıkmasını, milislerin silahsızlandırılmasını ve anayasaya uygun şekilde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını öngörüyordu.