
YDH- İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Hüseyin Simai, son dönemdeki ABD-İsrail saldırılarında 60’tan fazla üniversite öğrencisi ve 10 öğretim üyesinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
“Bilimsel suçlar” vurgusu
Simai, çarşamba günü İran Havacılık Araştırma Enstitüsü’nü (IARI) ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, saldırıları “ABD-İsrail ittifakının işlediği bilimsel suçların bir parçası” olarak nitelendirdi.
Enstitünün biyoloji, tarım ve harita mühendisliği gibi sivil alanlarda faaliyet yürüttüğünü, buna rağmen iki kez hedef alındığını belirtti.
Üniversiteler ve araştırma merkezleri hedefte
Simai, 20’den fazla devlet üniversitesi ile çok sayıda araştırma kurumunun doğrudan saldırılarda zarar gördüğünü, hem altyapının tahrip edildiğini hem de önemli insan kaybı yaşandığını ifade etti.
İran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji öğretim üyesi Dr. Said Şemkadri’nin iki çocuğuyla birlikte hayatını kaybettiğini belirten Simai, bu kaybın “insani açıdan büyük bir trajedi” olduğunu söyledi.
İslami Azad Üniversitesi Rektörü Bijen Rençber ise kurumdan 110 öğrencinin hayatını kaybettiğini, 21 kampüsün hasar gördüğünü açıkladı.
Ayrıca dört öğretim üyesi, iki çalışan ve SEMA okullarından iki öğrencinin de saldırılarda yaşamını yitirdiği bildirildi.
Stratejik bilim altyapısı vuruldu
6 Nisan’da Şerif Teknoloji Üniversitesi’nin hedef alındığı, yapay zekâ ve bilgisayar bilimleri alanında 3 binden fazla araştırmacıya hizmet veren yüksek performanslı hesaplama merkezinin ağır hasar gördüğü belirtildi.
Saldırıların ayrıca Şehid Beheşti Üniversitesi, Pasteur Enstitüsü ve diğer ileri teknoloji laboratuvarlarını da kapsadığı ifade edildi.
“Uluslararası hukuk yok sayılıyor”
Simai, İran’ın tüm zararları uluslararası standartlara göre belgelediğini ve ilerleyen süreçte hukuki adımlar atılacağını açıkladı.
Ayrıca, ABD’de eğitim gören bazı İranlı öğrencilerin sınır dışı edilmesine de değinerek, bu öğrencilerin İran’daki denk üniversitelerde eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.