Basın mensuplarına açıklamada bulunan Ammar el-Hekim, Irak’ın bazı kentlerinde şu ya da bu gruba mensup olduklarını iddia eden ve yasadışı eylemlerde bulunan bazı çetelerin bulunduğunu belirterek Yüksek İslami Konsey ile Sadr Hareketi arasında yapılan anlaşmayla bu çetelerle mücadele edileceğini ifade etti.
“Irak’taki büyük siyasi grupların birleşmesi ve bazı temel konuları netleştirmesi durumunda yasadışı eylemlerde bulunan taraflara karşı koyabilirler” diyen Ammar el-Hekim, Yüksek Konsey ile Sadr grubu arasında yapılan anlaşmayla Iraklıların kanının dökülmesinin önlenmesinin hedeflendiğini belirtti.
Söz konusu anlaşmanın sağlanmasıyla ilgili olarak geçen yıllarda çalışmalar başlatıldığını belirten el-Hekim, geçtiğimiz aylarda da temasların ve görüşmelerin gerçekleştirildiğini söyledi ve bu anlaşmanın sürpriz bir gelişme olmadığını ifade etti.
Sadr Hareketinin geniş bir toplumsal desteğe sahip büyük bir grup olduğunu belirten Ammar el-Hekim, Sadr grubuyla öteden beri ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini söyleyerek diğer siyasi gruplarla da bu tür bir ilişki kurmak istediklerini ifade etti.
Sadr grubunu parlamentoda temsil edilen siyasi bir taraf olarak gördüklerini söyleyen el-Hekim, kendilerinin şu ya da bu gruba mensup olduğunu iddia eden yasa dışı unsurlarla Sadr grubunu özdeşleştirmediklerini Sadr grubunun da bu unsurları kendinden görmediğini açıkladığını belirtti.
Sadr grubuyla Birleşik Irak İttifakı ve seçimler konusundaki işbirliği konusunda da açıklamalar yapan Ammar el-Hekim, “Biz Sadr grubuyla birçok ortak belgeye imza attık, seçimlere ortak girdik, koalisyon hükümetini birlikte kurduk bu son anlaşma da bu işbirliğinin somut bir göstergesidir” dedi.
İşgal konusunda Sadr grubuyla aynı görüşleri taşıdıklarını belirten Ammar el-Hekim, işgale karşı duruş konusunda Sadr grubuyla aralarında yalnızca yöntemler üzerinde bazı görüş farklılıklarının bulunduğunu söyledi.
Ammar el-Hekim, Irak’taki çatışmaların siyasi sürece zarar verdiğini belirterek “Biz ve Irak’taki birçok ulusal grup, Irak’ın egemenliğini kazanması yönündeki faaliyetlerin zarureti konusunda görüş birliği içindeyiz. Bir çekilme takviminin belirlenmesi ve yabancı güçler Irak’tan ayrılmadan önce Irak güvenlik güçlerinin yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi için bir çekilme takvimi belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ammar el-Hekim, yabancı güçlerin bulunmadığı bir Irak’ın ülkedeki tüm grupların ortak görüşü olduğunu belirtti.
Eski rejimin komşu ülkelere yönelik saldırgan tutumuna da değinen el-Hekim, yeni Irak’ın tüm komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istediğini söyledi ve Irak’taki şiddetten bölge ülkeleri gibi kendilerinin de büyük endişe duyduğunu belirtti.