
YDH- Wall Street Journal (WSJ) tarafından yayımlanan ve ABD’li yetkililere dayandırılan habere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ile yaşanan gerilimin petrol zengini ülke ekonomisini derin bir krize sürüklemesi ihtimaline karşı ABD ile yedek mali destek görüşmelerine başladı.
Geçtiğimiz hafta Washington’da gerçekleşen temaslarda, BAE Merkez Bankası Başkanı Halid Muhammed Balama’nın, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Federal Rezerv (Fed) yetkilileriyle bir araya gelerek bir döviz takas hattı (swap line) kurulması fikrini gündeme getirdiği öğrenildi.
BAE yetkilileri, şu ana kadar çatışma sürecinin en ağır ekonomik sonuçlarından kaçınmayı başardıklarını ancak bölgedeki belirsizlik nedeniyle bir "mali güvenlik ağına" ihtiyaç duydukları mesajını verdi.
WSJ’ye göre bu girişim, savaşın döviz rezervlerini tüketebileceği ve BAE’yi "istikrarlı liman" olarak gören küresel yatırımcıları uzaklaştırabileceği endişesinden kaynaklanıyor.
Özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki aksamalar ve enerji altyapısına yönelik tehditler, ülkeyi en temel dolar gelir kaynağı olan petrol ihracatından mahrum bırakma riski taşıyor.
Görüşmelerin arka planında, BAE kanadından gelen siyasi sitemler de dikkat çekiyor.
BAE’li yetkililer, Trump’ın İran’a saldırma kararının ülkelerini yıkıcı ve ucu açık bir çatışmanın içine ittiğini savunuyor.
Bazı yetkililer, olası bir dolar sıkıntısı durumunda petrol satışlarında ve ticari işlemlerde Çin yuanı veya alternatif para birimlerine geçmek zorunda kalabilecekleri konusunda Washington’ı uyardı.
Bu durum, küresel hakimiyetini büyük ölçüde petrol ticaretine borçlu olan ABD dolarının statüsüne yönelik örtük bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Standard & Poor's Global (S&P) tarafından 6 Mart’ta yayımlanan analizde, BAE’nin güçlü mali yapısının savaşın etkilerine karşı dirençli olduğu belirtilse de; enerji ihracatındaki kesintiler ve fiziksel altyapı hasarının "açık bir tehlike" oluşturduğu vurgulandı.
Öte yandan BAE, elindeki milyarlarca dolarlık İran varlığını dondurma seçeneğini de bir koz olarak elinde tutuyor.
Ancak bu hamlenin, Tahran ile karlı bankacılık ilişkilerini bitirebileceği ve Rusya gibi hassas kaynaklardan sermaye çekme kapasitesini zayıflatabileceği endişesi taşınıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Washington’da düzenlenen IMF ve Dünya Bankası toplantıları kapsamında Körfez ülkelerine kritik bir çağrıda bulundu.
Bakanlık, bölge ülkelerinden altyapı yeniden yapılandırma ihtiyaçlarını sunmalarını isteyerek, olası yardım paketlerinde bu taleplere öncelik verileceğini taahhüt etti.