Filistinli uzman es-Sayfi: İsrail Batı Şeria'da ilhak ve zorunlu tehcir için topyekûn savaş yürütüyor

21 Nisan 2026

Filistinli uzman Mahmud es-Sayfi, İsrail'in 2026 başından itibaren Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini eşi görülmemiş bir düzeye çıkardığını belirterek, işgal güçlerinin bölgeyi fiilen ilhak etmek amacıyla "topyekûn savaş" yürüttüğü uyarısında bulundu.

YDH - Filistinli uzman ve araştırmacı Mahmud es-Sayfi, 2026 yılının başından itibaren Batı Şeria'da yürütülen yerleşim saldırılarının daha önce görülmemiş bir hıza ulaştığına dikkat çekti.

İşgalci rejimin, uluslararası ve bölgesel kamuoyunun farklı cephelerdeki savaşlara odaklanmasını fırsat bildiğini vurgulayan es-Sayfi, Batı Şeria’nın "fiili ilhakı" için kapsamlı bir planın yürürlüğe konduğunu belirtti.

Yerleşim saldırılarında 2 bin eşiği aşıldı

Şehab News'e konuşan es-Sayfi, yılın başından bu yana işgal güçleri ve yerleşimciler tarafından gerçekleştirilen hak ihlallerine dair çarpıcı veriler paylaştı.

Bu dönemde 2 binden fazla saldırının kayda geçtiğini bildiren uzman; başta Yarze, Şelalat el-Avca, Humsa el-Fevka, el-Ağvar bölgesi ve Nablus'un doğusundaki Hırbet Tana olmak üzere birçok noktada 300'den fazla Filistinli ailenin zorunlu tehcire tabi tutulduğunu ifade etti.

Yerleşim faaliyetlerinin özellikle Nablus vilayetinde yoğunlaştığını belirten es-Sayfi, sadece mart ve nisan aylarında bu bölgede 25'ten fazla yeni karakol yerleşim kurulduğunu açıkladı.

Calud, Kusra, Duma ve Burin köylerinin tam bir kuşatma altında olduğunu ve ulaşım hatlarının kesildiğini dile getiren es-Sayfi, yıl başından beri 600'den fazla konut ve tarımsal tesisin yıkıldığını kaydetti.

Demografik yapının tehlikeli bir sürece girdiğini vurgulayan uzman, Selfit vilayetindeki 18 Filistin yerleşimine karşılık yerleşim sayısının 26'ya yükseldiğini not etti.

İşgalci rejimin güvenlik kabinesinin, 2025 ile 2026'nın başı arasında 100'den fazla yeni yerleşim kurulmasını onayladığını belirten es-Sayfi, bu kararların bir kısmının Filistin şehirlerini birbirinden tamamen kopararak "boğulmuş kantonlara" dönüştürmek amacıyla gizlice alındığını ifade etti.

Yerleşimciler askeri roller üstleniyor

Aşırı sağcı hükümetten büyük bir mali destek ve onay alan yerleşimcilerin artık "ordu ve polis" rolünü üstlendiğini söyleyen es-Sayfi, bu grupların yolları kapattığını, kimlik kontrolleri yaptığını ve çiftçilerin arazilerine erişimini engellediğini belirtti.

Hükümet bünyesindeki bazı bakanların Batı Şeria'yı tamamen İsrail rejimine dahil etme niyetlerini açıkça beyan ettiklerini de sözlerine ekledi.

Uluslararası toplumun Gazze Şeridi'nde ateşkesi sağlama konusundaki etkisizliğini eleştiren es-Sayfi, bugüne kadar mutabakatın 2 bin 400'den fazla kez ihlal edildiğini bildirdi. Bölgede aç bırakma politikasının ve tıbbi yardımların engellenmesinin sürdüğünü ifade eden uzman, uluslararası açıklamaların somut bir eyleme dönüşmediğini ve "tekrar" düzeyinde kaldığını savundu.

Es-Sayfi, paylaştığı bu verilerin bir "tehlike çanı" olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek; Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistin varlığını hedef alan tehcir planlarına karşı ulusal ve uluslararası düzeyde acil bir hareket planı oluşturulması çağrısında bulundu.