YDH-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun en büyük askeri güç olduğunu belirterek bunun terörist örgüt olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

 

CNN International televizyonuna demeç veren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ABD Kongresi’nin İran devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütleri listesine alınması yönündeki planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

CNN muhabirinin İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü ile ilgili bir sorusunu “Ben Kudüs Gücü’nün tamamını terörist bir örgüt olarak niteleyemem. Bu güç İran devletinin bir parçasıdır. Devrim Muhafızları Ordusu İran’ın en büyük askeri gücüdür ve bu bir terör örgütü olarak nitelendirilemez” dedi.

 

Amerikalı askeri ve siyasi yetkililer, İran’ın Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü ile Irak’ta güvenlik sorunları yarattığını öne sürüyor.

 

Amerikan ordusu Irak’ta görev yapan İranlı diplomatları rehin almasını da söz konusu diplomatların Kudüs Gücü’ne üye olmasıyla gerekçelendiriyor.

 

Irak’taki Amerikan Birliklerinin Komutanı David Petraeus son olarak İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi’nin Kudüs Gücü üyesi olduğunu öne sürmüştü.

 

Iraklı yetkililer, İran’ın Irak’ta güvenlik sorunları yarattığına ilişkin Amerikan iddialarını destekleyecek bir kanıt bulunmadığını ifade ediyor.