YDH-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi’nin danışmanlarından Said Cevad Kandil, yabancı askeri üslerin kaldırılması gerektiğini belirterek bu üslerin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

 

El- Alem televizyonuna demeç veren Irak Yüksek İslami Konsey’in üyesi Said Cevad Kandil, Irak’ta yabancı askeri üslerin bulunmasının Irak’ın ulusal egemenliğini ihlali ettiğini belirterek bunun uluslar arası kurallara aykırı olduğunu söyledi.

 

Irak’taki ABD işgalinin sona erdirilmesinin ülkedeki tüm siyasi grupların ortak görüşü olduğunu belirten Kandil, Irak İçişleri bakanlığı gibi en yüksek resmi organlardan en küçük siyasi gruplara kadar herkesin bu meselenin çözümü için çaba gösterdiğini ifade etti.

 

Irak Yüksek İslami Konseyi’nin Irak hükümetinin ülkedeki yabancı güçlerle bu güçlerin yetkilerinin belirlenmesi konusunda bir anlaşma yapması kararını aldığını belirten Said Cevad Kandil, bu anlaşmanın güvenlik yetkisinin tümüyle Irak güvenlik güçlerine bırakılmasına kadar geçerli olması gerektiğini söyledi.

 

Irak Yüksek İslami Konseyi Başkan Yardımcısı Ammar el-Hekim de bayram namazı hutbesinde Yüksek Konsey’in yabancıların ülkede kalıcı askeri üs kurmalarına izin vermeyeceklerini açıklamıştı.