
YDH- İran resmi haber ajansı İRNA, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin bugün akşam saatlerinde İslamabad, Maskat ve Moskova’yı kapsayan bir diplomatik tura başlayacağını bildirdi.
Ziyaretlerin, ikili istişarelerin yürütülmesi ve bölgedeki gelişmelerin, özellikle de ABD–İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının son durumunun ele alınması amacı taşıdığı aktarıldı.
Arakçi’nin Pakistan’daki temaslarının yeni bir müzakere sürecine zemin hazırlayıp hazırlamadığının şu aşamada kesinlik kazanmadığı kaydedildi. Siyasi tabloyu çevreleyen karmaşık koşullara dikkat çekildi.
Ayrıca Pakistan tarafının, ABD’nin İran’ın güvenini yeniden kazanmasını sağlayacak adımlar atması gerektiğini savunduğu ve bunun, müzakere sürecinin yeniden başlamasını mümkün kılabileceğini belirttiği aktarıldı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise yaptığı açıklamada, “Bölgesel gelişmeler konusunda ortaklarımızla koordinasyon sağlamak amacıyla İslamabad, Maskat ve Moskova ziyaretlerine başlayacağım.” dedi.
Arakçi, ziyaretlerin amacının “ikili konularda yakın koordinasyon ve bölgesel gelişmeler üzerine istişare” olduğunu ifade etti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de Arakçi’nin ziyaretinin İslamabad, Moskova ve Maskat’taki üst düzey yetkililerle görüşmeleri kapsadığını, ayrıca, bölgedeki gelişmeler ve İran’a dayatılan savaşın sona erdirilmesine yönelik çabalardaki son durumun ele alınacağını bildirdi.
El-Meyadin’e konuşan Pakistanlı bir bakanlık kaynağı da Arakçi’nin bugün akşam İslamabad’a ulaştığını doğruladı.
Reuters ise Pakistanlı bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberinde, ABD’ye ait lojistik ve güvenlik destek ekibinin hâlen İslamabad’da bulunduğunu aktardı.
Bu gelişme, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İshak Dar ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden birkaç saat sonra yaşandı.