YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani eski rejimin Savunma bakanı Sultan Haşim hakkında verilen idam cezasını onaylamayacağını belirtti.

 

El-Arabiya televizyonuna demeç veren Talabani, ilkesel olarak idam cezasına karşı olduğunu belirtti ve şimdiye kadar da hiçbir idam cezasını onaylamadığını ifade etti.

 

Saddam Hüseyin döneminde Savunma Bakanlığı yapan Sultan Haşim Ahmed’in idam cezasını hak etmediğini belirten Talabani, Haşim’in iyi ve seçkin bir Irak askeri olduğunu eski rejim döneminde kendisine verilen emirleri yerine getirmekten başka çaresinin bulunmadığını söyledi.

 

Haşim’in idam edilmesine karşı olduğunu söyleyen Irak Cumhurbaşkanı Talabani, idam hükmüyle ilgili kararın kendisine gelmesi durumunda bunu imzalamayacağını belirtti.

 

Kimyasal Ali lakabıyla tanınan devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Ali Hasan el- Mecid ve eski Savunma Bakanı Sultan Haşim Ahmed hakkında verilen idam cezası kesinleşmişti.

 

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Ramazan ayı dolayısıyla idamı ertelenen Kimyasal Ali’nin asılarak idam edileceğini açıklamıştı.

 

Irak yasaları doğrultusunda hakkında idam hükmü verilen bir kişi 30 gün içerisinde idam ediliyor.