
YDH - Hindistan rupisi, küresel piyasalarda petrol fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte dolar karşısında tarihi en düşük seviyesine geriledi.
Bugün dolar, rupi karşısında yüzde 0,48 oranında değer kazanarak 95,322 seviyesine ulaştı. Bloomberg'in verilerine göre Hindistan para birimi, Mart ayı sonunda kaydedilen bir önceki dip seviyesini aşağı yönlü kırarak merkez bankasının spekülatif pozisyonlara karşı aldığı önlemlerle elde edilen tüm kazanımları geri verdi.
Para birimindeki bu değer kaybı, doğrudan enerji maliyetlerindeki artışla ilişkilendiriliyor. ICE Borsası'nda işlem gören Haziran 2026 vadeli Brent petrol fiyataları yüzde 7,1 oranında yükselerek varil başına 126,41 dolara kadar çıktı.
Daha likit olan Temmuz kontratı ise yüzde 3,86 artışla 114,7 dolar seviyesini gördü. Brent petrolün varil fiyatı, en son Mart 2022 döneminde 120 dolar sınırının üzerine çıkmıştı.
Singapur'daki Credit Agricole CIB Kıdemli Döviz Stratejisti David Forrester, petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra yabancı yatırımcıların Hindistan hisse senedi piyasasından uzak durmaya devam etmesinin, para biriminin zayıf temel göstergelerini yeniden ön plana çıkardığını belirtti.
Hindistan Merkez Bankası, Mart ayı sonunda aldığı kararla bankaların döviz piyasasındaki net açık pozisyonlarını her iş günü sonu itibarıyla 100 milyon dolar ile sınırlandırmıştı.
Daha önce sermayelerinin yüzde 25'ine kadar pozisyon açabilen bankalara getirilen bu kısıtlama, İran savaşının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dair endişelerin rupiyi rekor seviyelere düşürmesi üzerine yürürlüğe konulmuştu.
Ekonomik projeksiyonlar, ülkenin dış ticaret dengesindeki bozulmanın derinleşeceğine işaret ediyor. Kotak Mahindra Bank verilerine göre Hindistan'ın ödemeler dengesi açığının bu mali yılda 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Bu rakam, önceki iki yılda sırasıyla 39 milyar dolar ve 5 milyar dolar olarak kaydedilmişti. IDFC First Bank da benzer şekilde açığın 40 ile 50 milyar dolar aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
BofA Securities India Hindistan Ekonomik Araştırmalar Bölümü Başkanı Rahul Bajoria, ödemeler dengesine ilişkin temel görünümün zayıf kalmaya devam ettiğini ve bu durumun rupi üzerindeki baskıyı sürdürebileceğini ifade etti.
Analistlerin genel beklentisi, rupideki değer kaybının devam edeceği yönünde şekilleniyor. Bank of America, yıl ortası kur tahminini 89'dan 94'e revize ederken; IDFC First Bank, merkez bankası desteğine rağmen kurun 95-96 bandına yerleşeceğini, Barclays Bank Plc ise yıl sonunda 96,8 seviyesinin görüleceğini öngörüyor.
Bloomberg, bu gelişmeyle birlikte Hindistan ekonomisinde para giriş ve çıkışının en geniş göstergesi olan ödemeler dengesinin, üst üste üçüncü mali yılında da açık vererek rekor bir sürece gireceğine dikkat çekiyor.
Dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı ve tüketicisi konumunda olan Hindistan, enerji ihtiyacı nedeniyle hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı kırılgan bir yapı sergiliyor.
İran savaşı öncesinde küresel petrol ve türevlerinin yüzde 15 ile 20'si, sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) ise yüzde 30'undan fazlası Hürmüz Boğazı üzerinden sevk ediliyordu.