
YDH - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, başkanlık görevi sona erdikten sonra da bankanın yönetim kurulunda kalmaya devam edeceğini duyurarak Trump yönetimi ve müttefiklerinin eleştirilerine hedef oldu.
Powell çarşamba günü yaptığı açıklamada, başkanlık koltuğunu Kevin Warsh devraldıktan sonra da bankanın karşı karşıya olduğu çeşitli hukuki tehditler nedeniyle belirsiz bir süre daha yönetim kurulu üyesi olarak kalacağını bildirdi.
Powell'ın düşük profilli bir tutum sergileyeceğine dair verdiği sözlere rağmen, üst düzey Trump müttefikleri bu karara tepki gösteriyor. Bazı ekonomistler, bu durumun yönetim kurulunda yeni başkan ile eski başkan arasında bir görüş ayrılığına ve güç çatışmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
RSM US Başekonomisti Joe Brusuelas, yayımladığı notta, Powell'ın kurulda kalma kararının halefi olması beklenen Kevin Warsh'ın görev döneminin ilk evrelerini şekillendireceğini kaydetti.
Brusuelas, Warsh’ın faiz indirimi niyetine Powell’ın muhalefetle karşılık verebileceğini, bunun da Powell’ı 2028 yılına kadar fiilen bir "gölge başkan" konumuna getirebileceğini ifade etti.
Jerome Powell'ın başkanlık süresi 15 Mayıs'ta dolacak olsa da yönetim kurulu üyeliği sıfatıyla sahip olduğu görev süresi 31 Ocak 2028'e kadar devam ediyor.
Görevden ayrılacak olan başkan, bankanın tadilat süreçlerine ilişkin yürütülen soruşturma "şeffaflık ve kesinlikle bütünüyle sonuçlanana kadar" kurul üyesi olarak kalmayı planladığını belirtti.
Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Powell hakkındaki cezai soruşturmayı geçen hafta bankanın genel müfettişine devrettiği ve yeni bir suç duyurusu olmadığı müddetçe dosyanın yeniden açılmayacağına dair güvence verdiği bildirildi.
Powell bu gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ifade etse de sürecin geri kalan adımlarını dikkatle izlediğini vurguladı.
Başkan Trump, faiz oranları nedeniyle uzun süredir husumet yaşadığı Powell’ın kararına sosyal medya hesabı üzerinden tepki göstererek, "Kimse onu işe almak istemediği için gitmiyor" ifadesini kullandı.
Perşembe günü Oval Ofis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, kararı beklediğini belirterek Powell’ın kurulda kalmasının "negatif bir güç" olacağını savundu.
Hazine Bakanı Scott Bessent ise Powell’ın kararını "tüm kurumsal normların ihlali" olarak nitelendirdi. Bessent, Powell’ın kurumun bütünlüğünü koruyabilecek tek kişi olduğu yönündeki imasının, diğer Cumhuriyetçi adaylara yönelik bir hakaret olduğunu ileri sürdü.
Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Powell’ın kararından hayal kırıklığı duyduğunu belirterek, artık gerginliğin düşürülmesi ve ileriye bakılması gerektiğini söyledi.
Öte yandan uzmanlar, Powell’ın kurulda kalmasının Trump’ın yeni bir atama yapmasını engelleyeceğine ve kurulu faiz indirimlerine yönlendirme kabiliyetini sınırlayacağına dikkat çekiyor.
Banka çarşamba günü yapılan oylamada faizleri sabit tutma kararı alırken, sekiz üyeye karşı dört üyenin farklı yönde oy kullanması yönetim içindeki görüş ayrılıklarını ortaya koydu.
İran ile yaşanan savaş ve Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanmasıyla petrol piyasalarında yaşanan karmaşa, Trump'ın talep ettiği faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi verilerine göre, yıllık enflasyon oranı mart ayında yüzde 3,5'e yükseldi.
Enflasyonun bankanın yüzde 2'lik hedefinden uzaklaşmasıyla birlikte, yatırımcıların 2026 yılı sonuna kadar faiz indirimi beklentileri de zayıflamaya devam ediyor.