YDH-Irak Yüksek İslami Konseyi yetkililerinden Ammar el-Hekim, federalizmin ABD senatosunda kabul edilen bölünme planıyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

 

Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren Mihrap Şehidi Kurumu Başkanı Ammar el-Hekim, Irak’ta söz konusu olan federalizmin bölünme planıyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi ve “Biz, Irak’ın bütünlüğü içerisinde bir federalizm istiyoruz” dedi.

 

Irak’ın güneyinde ve merkezinde federal bölgelerin kurulması meselesinin yeni bir şey olmadığını ve Irak anayasasında da yer aldığını belirten Ammar el-Hekim, bunun ABD senatosunda kabul edilen Josef Baiden planıyla ilgisinin olmadığını ifade etti.

 

Irak halkı karşısında duydukları sorumluluğun gereği olarak federal sistemi istediklerini belirten el-Hekim, ülkedeki siyasi ve ekonomik sorunlarla güvenlik meselelerinin en iyi şekilde federal düzenin kurulmasıyla çözümleneceğine inandıklarını söyledi.

 

Irak’ın birliği ve bütünlüğü içerisinde bir federal sistemden yana olduklarını belirten Ammar el-Hekim, merkezde ve güneyde kurulacak federal yapıların İran’ın nüfuzunu daha da arttıracağı yönündeki iddiaları da reddederek “Biz tıpkı Körfez bölgesindeki Arap ülkeleriyle olduğu gibi İran’la da bir komşu ülke olarak iyi ilişkilere sahibiz” dedi.