YDH-PKK konusunu görüşmek üzere Türkiye’ye gelen Irak heyeti, Türkiye’nin getirdikleri teklife cevap vermediğini belirtti.

 

Esvatu’l Irak haber ajansının bildirdiğine göre Türkiye’deki temaslarını tamamladıktan sonra Bağdat’a dönen Irak heyeti, temaslarının sonucuyla ilgili olarak bir bildiri yayımladı. Türkiye’ye PKK faaliyetlerinin önlenmesi için pratik ve gerçekçi çözüm önerileri sunduklarını belirten heyet, Türkiye’ye “Ortak sınırlarda çok uluslu güçlerin gözlem ve murakabesi, merkezi Irak’ın Kürdistan bölgesinde olacak askeri adımların takip ve koordinasyonundan sorumlu olacak bir teknik komitenin kurulması, Irak ve Türkiye arasındaki sınır karakollarının yasadışı geçişleri engellemek üzere yeniden organize, teçhiz ve takviye edilmesi” şeklinde öneriler getirdiklerini açıkladı.

 

Türkiye, Irak ve ABD’den oluşan üçlü bir komitenin kurulması önerisini de getirdiklerini belirten Irak heyeti, teknik komite ile bu üçlü komitenin askeri koordinasyon içinde bulunmasını ve PKK’nın mali kaynaklarının ortadan kaldırılmasıyla PKK faaliyetlerinin kontrol edilmesini önerdiklerini açıkladı.

 

Görüşmelerin dostane bir ortamda geçtiğini ve sorunların açıkça ortaya konduğunu belirten Irak heyeti, Irak hükümetinin mevcut bunalımın barışçı yollarla çözümü için tüm imkanlarını kullandığını belirtti.