YDH-Hizbullah’ın üç gün önce tarihin en büyük askeri tatbikatını yaptığı ve tatbikata Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrullah’ın bizzat komuta ettiği bildiriliyor.

 

Lübnan’da yayınlanan el-Ahbar gazetesi, ülkedeki siyasi çalkantıların sürdüğü bir ortamda Hizbullah’ın kurulduğu günden beri en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirdiğini ve tatbikata Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın şahsen komuta ettiğini yazdı.

 

Gazeteye açıklamada bulunan bir kaynak, İsrail’in Lübnan’a yönelik tehditlerinde son dönemlerde büyük bir artış yaşandığını belirterek İsrail ordusunun Golan tepeleri ile Lübnan sınırına yakın el-Celil bölgesinde askeri tatbikatlar yaptığını ifade etti ve Hizbullah’ın askeri tatbikatının buna bir cevap olduğunu söyledi.

 

Hizbullah Genel Sekreteri’nin Hizbullah’ın sahip olduğu lojistik imkanlar ve silah kapasitesi konusundaki sözlerinin İsrail’e yeterli gelmediğini belirten kaynak, bunun üzerine Hizbullah yetkililerinin düşmanı her türlü maceracılıktan caydırmak amacıyla bu askeri tatbikatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

Tatbikatın batı sınırlarındaki Ras’un-Nakura bölgesinden doğudaki Cebel Şeyh’e ve Lübnan İsrail sınırındaki duvarlardan güneyin 10 kilometre kadar içlerine kadar bir alanda gerçekleştirildiği bildiriliyor.

 

Hizbullah istihkam birliklerinin ve uçaksavar birliklerinin de yer aldığı tatbikatta topçu ve füze birliklerinin de hedefleri başarıyla imha ettikleri, kurtarma birlikleriyle Hizbullah’a ait lojistik birliklerin de tatbikatta belirlenen görevleri başarılı bir şekilde yerine getirdiği bildirildi.

 

Gizli gerçekleştirilen tatbikatın UNIFIL güçleri komutanını dehşete düşürdüğünü yazan gazete, bir UNIFIL yetkilisinin de “biz birtakım şüpheli hareketler sezmeye başlamıştık ki o sırada Hizbullah’ın askeri tatbikat yaptığını öğrendik; ama son ana kadar ne olduğunu anlayamamıştık” dediğini aktardı.

 

İsrail medyasının dün geceye kadar tatbikatla ilgili herhangi bir bilgi aktarmadığını yazan gazete, bununla birlikte İsrail hava kuvvetlerinin güney Lübnan’daki bu benzersiz gelişmeyi izlediğini, İsrail uçaklarının 24 saat boyunca tatbikatı gözlemlediğini yazdı.

 

Gazete, İsrail’in tatbikatını izlediğini bilen Hizbullah’ın, birliklerinin füze isabetlerindeki başarıyı İsraillilere göstermeyi hedeflediğini belirterek Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın da tatbikata şahsen komuta ettiğini daha sonra da tatbikatı başarıyla gerçekleştiren binlerce savaşçıya hitaben bir konuşma yaparak komutanlarını tebrik ettiğini yazdı.

 

 Photo