SAAF- Farsnews haber ajansının İran’ın beş büyük ilinde gerçekleştirdiği ankete göre İranlıların yüzde 62.5’i ABD ile görüşmelere gerek duymuyor.
Tahran, Meşhed, Tebriz, Ahvaz ve Kum’da yapılan ankette İran’ın nükleer meseleyle ilgili olarak ABD ile görüşmesinin gerekip gerekmediği yönündeki soruya katılımcıların yüzde 62.5’i hayır cevabını verirken yüzde 36.8’i evet, yüzde 1.7’si ise fikrim yok şeklinde cevap verdi.
İran’ın uranyum zenginleştirmeye başlayarak yakıt çevrimi teknolojisini hayata geçirmesinin yapılan görüşmelere etkisi konusunda katılımcıların yüzde 62.2’si bunun görüşmelere etkisinin olduğunu ve İran’a üstünlük kazandırdığını düşünürken yüzde 24.6’sı görüşmeleri etkilediğini, yüzde 8.9’u da bunun görüşmelere herhangi bir etkisinin olmadığını söyledi.
Ankete katılanların yüzde 41’i, İran’ın, İslam Devrimi ilkeleri ve ulusal çıkarları doğrultusunda ABD’yle Irak konusunda müzakere yapmasının iyi olacağını düşünürken, yüzde 16.5’i müzakereleri her halükarda faydalı, yüzde 17.5’i faydasız gördüğünü söyledi, yüzde 12.5’i ise hangi şartla olursa olsun ABD’yle görüşülmemesi gerektiğini ifade etti.
İran’la ABD’nin Irak konusundaki müzakereleriyle ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz sorusuna katılımcıların yüzde 17.7’si oldukça fazla, yüzde 44.5’i biraz, yüzde 29’3’ü ise çok az, şeklinde cevap verdi.
ABD ile yapılacak görüşmelerde müzakerecilerde bulunması gereken özelliklerle ilgili bir soruya da katılımcıların yüzde 23.63’si, müzakerecilerin ulusal çıkarları temel almasını, 21.5’i devrimci bir geçmişe sahip olmasını, yüzde 13.75’i belli bir siyasi kanada mensup olmamasını, yüzde 19.47’si diplomasinin kurallarını bilmesini, yüzde 18.52’si ise müzakere sırasında güçlü bir tavır koymasını gerekli gördüklerini ifade ettiler.
Katılımcılarının yüzde 68.3’ünün Fars Körfezi’nde yapılan “Yüce Peygamber” askeri tatbikatının İran’ın tutumuna güç kazandırdığını belirttikleri anket, İran’ın beş büyük ilinde 15 yaşın üstündeki 2949 kişiye uygulandı.
Ankete katılanların yüzde 44.8’inin orta öğretim, 30.6’sının lisans veya yüksek lisans, yüzde 15’inin ilköğretim, 4.3’ünün de lisans üstü öğrenim gördüğü ifade edildi.