Rus istihbaratı: Ukrayna Baltık ülkelerinden drone saldırıları planlıyor

19 Mayıs 2026

Rus Dış İstihbarat Servisi, Kiev’in Rusya’nın arka bölgelerine yeni saldırılar planladığını ve bu kapsamda Baltık ülkelerinin topraklarının da kullanılabileceğini bildirdi.

YDH- Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Basın Bürosu, Kiev rejiminin Avrupalı ortaklarına, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin hâlâ muharebe kabiliyetini koruduğunu ve Rus ekonomisine zarar verebileceğini göstermek istediğini bildirdi.

SVR’ye göre Ukrayna komutanlığı, Rusya’nın arka bölgelerine yönelik yeni bir saldırı serisi hazırlıyor. Ajans, hesaplamanın hedeflere uçuş süresini azaltmak ve saldırıların etkinliğini artırmak olduğunu belirtti.

SVR, Kiev’in kendisini daha önce Baltık ülkelerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne sağladığı hava koridorlarıyla sınırlamayı planlamadığını ifade etti.

Rus ajansına göre, insansız hava araçlarının bu ülkelerin topraklarından da fırlatılması planlanıyor.

Servis ayrıca, Letonya’nın Moskova’nın olası misilleme adımlarına ilişkin endişelerine rağmen Kiev’in operasyonlara katılım için Riga’nın onayını almayı başardığını belirtti.

SVR'ye göre Ukrayna, insansız hava araçlarının tam olarak hangi noktalardan fırlatıldığının belirlenmesinin zorluğuna güveniyor.

Rus istihbaratı ayrıca, Ukrayna İnsansız Sistem Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin halihazırda Letonya’ya konuşlandırıldığını bildirdi. Birliklerin Adaži, Sēlija, Lielvārde, Daugavpils ve Jēkabpils askeri üslerinde konuşlu olduğu ifade edildi.

Rus ajansı son olarak, Moskova’nın Letonya topraklarındaki karar alma merkezlerinin yerlerini bildiğini ekledi ve NATO üyeliğinin bu tür eylemlere karışanlar için bir koruma garantisi sağlamayacağını belirtti.