YDH-ABD’nin BM’deki eski daimi temsilcisi John Bolton, ABD’nin İran konusundaki politikasının başarısızlığa uğradığını belirterek İran’daki rejimin değiştirilmesinden ya da buraya saldırıdan başka bir seçenek kalmadığını savundu.

 

ABD’deki Yeni Muhafazakar kanadın en etkili isimlerinden bir olan John Bolton, ABD’nin İran karşısında hapsolduğunu belirterek Bush yönetimini de İran’daki yönetimi değiştirmek yerine Avrupa ülkelerini Tahran konusunda ikna etmeye çalışarak vakit kaybetmesinden dolayı eleştirdi.

 

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Bolton, “İran konusundaki politikanın iflas ettiği açıktır, İran konusunda diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasının da hiçbir etkisi olmayacaktır. Sanıyorum BM Güvenlik Konseyi yeni bir karar çıkarsa bile bu da hiçbir işe yaramayacaktır” dedi.

 

İran’a yaptırım uygulanması yönünde alınacak bir kararın etkili olması durumunda bile bunun İran’ı mevcut tutumundan vazgeçiremeyeceğine inandığını söyleyen Bolton, “Eğer bis silahsız bir İran istiyorsak, önümüzde sadece iki seçenek bulunuyor: Ya İran’daki rejimi değiştireceğiz veya en son seçenek olan İran’ın nükleer tesislerine karşı askeri güç kullanma yoluna başvuracağız” diye konuştu.

 

Halen Yeni Muhafazakarların en önemli düşünce kuruluşu olan American Enterprise Institute’de bulunan Bolton, “ABD eğer geçen dört yıl içinde çalışmalarımızı İran’daki rejimi değiştirmek için yoğunlaştırsaydık, bugün içinde bulunduğumuz hapis halinde bulunmayacaktık” dedi.