
YDH- Dünyanın en büyük savunma sanayii etkinliklerinden biri olan Kraliyet Uluslararası Hava Gösterisi (RIAT), İran ile devam eden çatışmaların yarattığı askeri hareketlilik nedeniyle iptal edildi.
İngiltere’nin güneybatısında yer alan ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılan RAF Fairford üssünde, 17-19 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan gösteri iptal edildi.
Her yıl 150 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan organizasyonun yönetimi, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu, kolay bir karar olmadı" ifadelerine yer verdi.
İptal kararı, Ortadoğu'daki mevcut durum nedeniyle RAF Fairford üssüne erişimin belirsizliğini koruması üzerine, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ABD Hava Kuvvetleri ile yapılan geniş kapsamlı görüşmelerin ardından alındı.
İngiliz askeri üslerinin ABD tarafından İran savaşı için kullanılması, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ABD Başkanı Donald Trump arasında siyasi gerilime neden oldu.
Starmer, Mart ayında yaptığı açıklamada, İngiltere'nin üslerin sınırlı kullanımına izin vereceğini ancak İran'a yönelik saldırı operasyonlarına doğrudan katılmayacağını beyan etmişti.
İngiltere merkezli savunma analisti Francis Tusa, RAF tarafından desteklenen bir yardım kuruluşu tarafından düzenlenen etkinliğin hazırlık sürecinin üssü haftalar boyunca meşgul ettiğini hatırlattı.
Tusa, iptal kararını şu sözlerle değerlendirdi: "Bu durum, İran ile yaşanan çatışmanın temmuz ayına kadar sona ereceğine dair bir garanti olmadığını gösteriyor.
B-52 ve B-1 bombardıman uçaklarının üsse dönüş yapmaması, her hafta RIAT ile ilgili soru işaretlerini artırdı."