YDH-ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Halepçe katliamından dolayı hakkında idam hükmü verilen Saddam’ın kuzeni Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan el-Mecid’i Iraklılara teslim etmeyeceklerini açıkladı.

 

El-Cezire televizyonunun haberine göre ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği bugün bir açıklama yaparak ABD güçlerinin, haklarında idam hükmü verilen devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in kuzeni Kimyasal Ali’yi ve dönemin Savunma Bakanı ile Askeri İstihbarat Başkanı’nı Iraklı yetkililere teslim etmeyeceklerini belirtti.

 

ABD Büyükelçiliği, Irak yargısının haklarında idam hükmü verdiği eski rejim yetkililerini Iraklılara teslim etmeme gerekçesi olarak “Irak hükümetinin hükmün icrası konusundaki yasal adımları atmaması” olduğunu öne sürdü.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, dün yaptığı açıklamada Irak yargısının haklarında idam hükmü verilen kişilerin infazının ABD büyükelçiliğinin engellemesi yüzünden gerçekleştirilemediğini belirtmiş ve ABD’yi suçlamıştı.

 

Iraklı uzmanlar, başka konularda Irak’ın egemen bir ülke olduğu söylemine sığınan ABD’nin egemen bir ülke olan Irak yargısının haklarında idam hükmü verdiği kişileri Iraklı yetkililere teslim etmemesinin bir çifte standart olduğunu belirtiyor.