NYT: Trump, İran mutabakatını henüz onaylamadı

29 Mayıs 2026

The New York Times'ın aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, 29 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle yaklaşık iki saat görüştü ancak İran'la varılan yeni anlaşma konusunda nihai kararını vermedi.

YDH - ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la yapılması planlanan yeni anlaşma konusunda henüz nihai kararını vermediği bildirildi.

The New York Times'ın yönetimden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump, İranlı ve Amerikalı müzakereciler arasında varılan anlaşmaya ilişkin son kararı almak amacıyla 29 Mayıs'ta ulusal güvenlik ekibini Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda topladı. Gazetenin aktardığına göre toplantı yaklaşık iki saat sürdü ancak kesin bir karar çıkmadı.

Haberde adı açıklanmayan yetkili, Trump yönetiminin Washington ile Tahran'ın bir anlaşmaya yakın olduğu görüşünde olduğunu söyledi.

Yetkili, buna karşın İran'a ait bazı fonların serbest bırakılması da dahil olmak üzere çeşitli konularda çözülmesi gereken meselelerin bulunduğunu belirtti.

Trump daha önce, ulusal güvenlik danışmanlarıyla yapacağı görüşmenin ardından İran anlaşmasına ilişkin nihai kararını vereceğini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekai ise İran ile ABD arasındaki temasların sürdüğünü ancak "nihai bir anlaşmaya varılmadığını" söyledi.

Bekai, ABD tarafıyla yürütülen görüşmelerin şu aşamada savaşın sona erdirilmesine odaklandığını ve nükleer konuyu kapsamadığını ifade etti.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de bir gün önce Washington ile Tahran'ın barış anlaşmasına ilişkin nihai mutabakata henüz ulaşmadığını, ancak buna "çok yaklaştığını" dile getirmişti.

Vance, "Başkanın bu mutabakat zaptını tam olarak ne zaman imzalayacağını, hatta imzalayıp imzalamayacağını söylemek zor. Birkaç ifadeye ilişkin görüşmeler yürütüyoruz" dedi.

Medyaya yansıyan bilgilere göre mutabakat zaptının imzalanması halinde ABD ile İran arasındaki ateşkes 60 gün daha uzatılacak.

Ayrıca İran'ın nükleer programına ilişkin müzakereler başlayacak ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz taşımacılığı 30 gün içinde yeniden işler hale getirilecek.

Axios'un adı açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre İran tarafının bu süre içinde boğazdaki mayınları temizlemesi gerekiyor. Ancak The New York Times, bunun çok daha uzun sürebileceğini yazdı.

Gazete ayrıca adı açıklanmayan bir İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde, aynı 30 günlük süre içinde İran petrol ihracatına yönelik yaptırımların hafifletilmesinin ve ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndaki deniz ablukasının kaldırılmasının öngörüldüğünü aktardı. Washington ise belirli bir takvim açıklamıyor ve ablukanın ticari deniz ulaşımının yeniden kurulmasına paralel olarak aşamalı biçimde kaldırılacağını savunuyor.

Habere göre Trump, İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmayacağını kabul etmesinde ısrar ediyor. Trump ayrıca zenginleştirilmiş uranyumun ülkeden çıkarılmasını ve imha edilmesini istiyor.

Trump'ın öne sürdüğü diğer şartlar arasında Hürmüz Boğazı'nın herhangi bir ücret uygulanmadan derhal açılması ve mayınlardan temizlenmesi de yer alıyor.

ABD Başkanı ayrıca ABD'nin İran limanlarına yönelik deniz ablukasının "artık kaldırılacağını" açıkladı. Trump, boğazda bekleyen gemilerin de "evlerine dönmeye başlayabileceğini" söyledi.