Lübnan patlamaya hazır bomba

01 Ocak 1970

YDH- Mevcut Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un görev süresinin dolmasına günler kala, yeni cumhurbaşkanı konusunda uzlaşmaya varılamayan Lübnan’da gergin bekleyiş sürüyor.

YDH- Mevcut Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un görev süresinin dolmasına günler kala, yeni cumhurbaşkanı konusunda uzlaşmaya varılamayan Lübnan’da gergin bekleyiş sürüyor.

 

Lübnan Halk Partisi Lideri Necah Vakim, ABD baskıları sebebiyle muhaliflerin uzlaşma çağrılarına aldırış etmeyen hükümeti ülkeyi iç savaşa götürmeye çalışmakla suçladı.

 

İktidardaki Sinyore kabinesini ABD planlarını uygulamaya çalışmakla suçlayan Vakim, hükümetin 24 Kasım’dan sonra iç savaşa hazırlandığını öne sürdü.

 

Hükümet yanlılarının Suudi Arabistan ve Fransa gibi müttefiklerinin uzlaşma önerilerini bile kabule yanaşmamasının ABD baskılarından kaynaklandığı bildirilirken, cumhurbaşkanlığına aday olarak gösterilen Mişel Edde, kendisinin parlamento seçimlerine kadar cumhurbaşkanlığına geçici olarak seçilmesini teklif etti.

 

Eski Devlet Bakanlarından Mişel Edde, yaklaşık iki yıl sonra yapılacak olan parlamento seçimlerine kadar geçici olarak cumhurbaşkanı seçilmeyi kabul ettiğini belirterek parlamento seçimlerinden sonra ülkenin bunalımsız bir ortamda yeni cumhurbaşkanını seçmesini önerdi.

 

ABD ve Fransa ile de iyi ilişkilere sahip olan Mişel Edde’nin cumhurbaşkanlığına, 14 Martçı grubun önde gelen isimlerinden Lübnan Güçleri Lideri Semir Caca şiddetle karşı çıkıyor.

 

Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Mişel Aun’u adayı olarak gösteren Hizbullah ise İsrail karşısındaki ilkesel tutumundan dolayı Aun’un seçilememesi durumunda Mişel Edde’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesine sıcak bakıyor.

 

Öte yandan yeni cumhurbaşkanlığı konusunda karşıt gruplar arasındaki müzakerelerin Robert Ganim’le Mişel Edde’nin isimleri üzerinde yoğunlaştığı, Mişel Aun dışındaki diğer hükümet karşıtı partilerin Edde’nin adaylığını destekledikleri bildiriliyor.

 

Mişel Edde’nin geçici olarak cumhurbaşkanlığına seçilme teklifi, hükümet yanlısı gruplar tarafından reddedilirken, Rusya’nın uzlaşma çabalarında etkili bir rol oynaması umut ediliyor.

 

Fransa Dışişleri Bakanı’nın da beraberindeki heyetle Marunilerin Ruhani Lideri Kardinal Nasrullah Sufeyr’le görüşmeleri sürdüreceği ve Fransız heyetinin yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Beyrut’ta kalacağı bildiriliyor.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarın yapılması beklenen parlamento oturumunun Cuma gününe ertelendiği Lübnan’da güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı ve silah taşıma yasağı getirildiği ifade ediliyor.

 

Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda çözüme varılması için BM Genel Sekreteri Ban Ke-Moon ve İtalya Başbakanı Massimo Dalema’dan sonra, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Couchner ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da taraflar nezdinde temaslarda bulunuyor.