
YDH - ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), çarşamba günü yayımladığı haftalık verilerde, ABD ham petrol stoklarının güçlü ihracat ve rafineri talebinin etkisiyle gerilediğini bildirdi.
Veriler, ABD ile İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaş olarak tanımlanan sürecin dördüncü ayına girdiği dönemde açıklandı. Aynı haftada benzin ve distilat stokları ise yükseldi.
EIA'ya göre 29 Mayıs'ta sona eren haftada ham petrol stokları 8 milyon varil azalarak 433,7 milyon varile indi. Reuters'ın anketine katılan analistler aynı dönem için 4 milyon varillik bir stok düşüşü bekliyordu.
Körfez Kıyısı bölgesindeki stoklar 6,7 milyon varil azaldı. Aynı dönemde ABD'nin ham petrol ihracatı günlük 5,9 milyon varile ulaştı. Bu seviye, kayıtlardaki en yüksek ikinci düzey olarak kayda geçti.
EIA verilerine göre ABD'nin net ham petrol ithalatı geçen hafta günlük 249 bin varil geriledi.
Kurum, Oklahoma eyaletindeki Cushing depolama merkezindeki ham petrol stoklarının da haftalık bazda 583 bin varil azaldığını bildirdi.
Genel tabloya bakıldığında, ham petrol stokları İran savaşının başladığı tarih olarak verilen 28 Şubat'tan bu yana toplam 63,9 milyon varil düştü.
UBS analisti Giovanni Staunovo, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Hem ticari hem de stratejik stoklardaki düşüşün etkisiyle ABD ham petrol stoklarında bir kez daha büyük bir gerileme görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Verilerin açıklanmasının ardından petrol vadeli işlem kontratları yükselişini sürdürdü. Küresel gösterge Brent ham petrol vadeli kontratları, Doğu saatiyle 10.37 itibarıyla varil başına 1,52 dolar artışla 97,52 dolardan işlem gördü.
ABD Batı Teksas türü ham petrolü (WTI) vadeli kontratları ise 1,58 dolar yükselerek varil başına 95,34 dolara çıktı.
EIA verileri, rafinerilerin işlediği ham petrol miktarının günlük 90 bin varil azaldığını gösterdi. Buna karşılık rafineri kapasite kullanım oranı haftalık bazda 0,2 puan yükselerek yüzde 94,7'ye çıktı.
ABD benzin stokları haftalık bazda 3,4 milyon varil artarak 215 milyon varile ulaştı. Reuters anketine katılan analistler benzin stoklarında 500 bin varillik düşüş bekliyordu.
Dizel ve kalorifer yakıtını da kapsayan distilat stokları aynı dönemde 1,5 milyon varil yükselerek 102,3 milyon varile çıktı. Analistlerin beklentisi 300 bin varillik düşüş yönündeydi. EIA verileri bu beklentinin tersine bir tablo ortaya koydu.
Staunovo, rafine ürün tarafındaki görünümün ham petrole kıyasla daha az olumlu olduğunu belirtti. UBS analisti, "Benzin, distilat ve jet yakıtı stoklarında beklenmedik artışlar görüyoruz. Bunun nedeni Anma Günü tatilinin ardından örtük talebin zayıflaması" dedi.
Staunovo ayrıca, ürün talebinin önümüzdeki haftalarda yeniden artmasının beklendiğini ifade etti.
Talebin göstergelerinden biri olarak kabul edilen toplam ürün arzı ise günlük 610 bin varil gerileyerek 20,94 milyon varile düştü.