YDH-Irak Uzlaşma Cephesi, hükümetle yaşadığı sorunların çözümü konusunda BM’den arabuluculuk yapmasını istedi.

 

Irak Uzlaşma Cephesi Lideri Adnan Duleymi, BM Irak Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada 1770 sayılı kararın uygulanmasını ve BM’nin sadece insani alanlarla sınırlı kalmamasını ve daha geniş alanlarda faaliyet yürütmesini istedi.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Irak konusundaki çalışmalarını takdir ettiğini belirten Duleymi, Genel Sekreterlikten, BM’nin Irak’taki rolünün geliştirilmesini öngören 1770 sayılı kararın uygulanmasını istediğini belirterek “BM’nin Irak’taki faaliyetleri sadece mültecilerle, tutuklularla ve insan haklarıyla ilgili konularda sınırlı kalmamalıdır. BM, Irak’ta yaşanan siyasi bunalımlar konusunda da ciddi bir çaba içine girmelidir” dedi.

 

Adnan Duleymi, lideri olduğu Irak Uzlaşma Cephesi’nin Irak hükümetiyle yaşadığı siyasi anlaşmazlıklar konusunda BM’nin üçüncü bir taraf olarak arabuluculuk rolü oynamasını istediğini söyledi.

 

Irak Uzlaşma Cephesi, dört ay kadar önce hükümete şartlar ileri sürerek taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda hükümetten çekileceğini açıklamış ve bakanlarını kabineden çekmişti.

 

Uzlaşma Cephesi’nin hükümetin kabineye dönme çağrılarını reddetmesi üzerine Başbakan Nuri el-Maliki’nin, Uzlaşma Cephesi’nden boşalan bakanlıklara Sünni aşiretlerden atama yapacağı belirtilmişti.