Finlandiya, hava sahasına giren Ukrayna İHA'larını vurabilir

06 Haziran 2026

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, ülkesinin hava sahasına yanlışlıkla giren insansız hava araçlarını askeri güç kullanarak etkisiz hale getirmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

YDH - Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, ülkesinin hava sahasına yanlışlıkla giren insansız hava araçlarını düşürmeye her zaman hazır olması gerektiğini söyledi.

ERR'nin aktardığına göre Häkkänen, Finlandiya sınırı yakınlarında Rusya'ya ait stratejik tesislerin bulunması nedeniyle benzer olayların yeniden yaşanabileceğini belirtti.

Häkkänen, Ukrayna'nın saldırılarını sürdürmesinin beklendiğini, bu nedenle insansız hava araçlarının Finlandiya hava sahasına girmesi ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

Finlandiya Savunma Bakanı, "Öncelikle, Ukrayna'dan gönderilen bir İHA sürüsündeki araçlardan birinin herhangi bir nedenle rotasından sapması halinde, hava sahamıza giren bu insansız hava araçlarını askeri güç kullanarak güvenli şekilde etkisiz hale getirebilmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Häkkänen ayrıca, böyle bir durumda Finlandiya hava sahasında sivil uçakların veya diğer sivil hava araçlarının bulunmaması için de hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

Helsingin Sanomat gazetesi 1 Haziran'da kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ukrayna'nın patlayıcı taşıyan bazı insansız hava araçlarını yanlışlıkla Finlandiya yönüne gönderdiğini bildirmişti.

Haberde, söz konusu İHA tehdidi konusunda Helsinki'yi bizzat Kiev'in uyardığı belirtilmişti.

Mayıs ayının başında Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının Finlandiya hava sahasını ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

Daha sonra Finlandiya ve Baltık ülkeleri, kendi topraklarına giren İHA'lara yönelik denetimleri artırmıştı.

Finlandiya ayrıca Rusya sınırı yakınlarında bir dizi askeri tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatların amacı, yedek personelin hazırlık düzeyini değerlendirmek ve insansız hava aracı saldırılarının püskürtülmesine yönelik senaryolar da dahil olmak üzere tüm kuvvet unsurlarının becerilerini geliştirmek olarak açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı'nın yardımcısı ve Denizcilik Kurulu Başkanı Nikolay Patruşev ise nisanda yaptığı açıklamada, komşu ülkelerin Baltık Denizi'ndeki Rus limanlarına yönelik Ukrayna insansız hava aracı saldırılarında ortak konumuna geldiğini söylemişti.

Patruşev bu açıklamayı, Primorsk ve Ust-Luga limanlarına yönelik İHA saldırılarıyla ilgili bir soru üzerine yapmıştı.