Galibaf: Lübnan'a yönelik her saldırının karşılığı olacak Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
İRAN
08 Haziran 2026 · 22:22

Galibaf: Lübnan'a yönelik her saldırının karşılığı olacak

İran Meclis Başkanı Galibaf, Lübnan'a yönelik olası saldırıların bölgesel sonuçlar doğuracağını belirterek, Tahran'ın buna karşı gerekli adımları atacağını ifade etti.

YDH- İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ülkesinin Lübnan'a yönelik herhangi bir saldırıyı engelleyeceğini belirterek, bunun ister saldırı tehdidi, ister müzakerelerin kesilmesi, isterse doğrudan askeri saldırı şeklinde olsun karşılıksız kalmayacağını söyledi.

Galibaf, Lübnan'da yaşanan gelişmelerin, "diplomasi ve askeri alanların birlikte hareket ederek düşmanların yenilgiye uğratılmasında ilerleme sağlayabileceğini" gösterdiğini ifade etti.

"Deniz ablukasını düşmanın yeni bir yenilgisine dönüştüreceğiz"

Galibaf, "Askeri alanda zafer kazanamasaydık ve diplomatik alanda ilerleme sağlayamasaydık, Lübnan'ı destekleyemez ve deniz ablukasıyla mücadele edemezdik." dedi.

İranlı yetkili, "Deniz ablukasını düşmanın yeni bir yenilgisine dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Son dönemde yaşanan gerilimin nedenini, "Amerikalıların Lübnan'daki ateşkesi açık biçimde ihlal etmesi ve İran'a yönelik deniz ablukası" olarak nitelendiren Galibaf, "İran halkının haklarını savunmak için kararlı bir şekilde karşılık vermemiz gerekiyordu." diye konuştu.

"Tahran savaş ile müzakere arasında seçim yapmak zorunda değil"

Galibaf, İran'ın savaş ve müzakere arasında seçim yapmaya mecbur olmadığını belirterek, "Gerektiğinde savaşacağız, gerektiğinde de müzakere edeceğiz." dedi.

"Diplomasi askeri operasyonları engellemez, askeri operasyonlar da diplomasiyi engellemez." ifadelerini kullanan Galibaf, İran Silahlı Kuvvetleri'nin her zaman hazır durumda olduğunu ve görevlerini eksiksiz yerine getirdiğini söyledi.

Galibaf, hedeflerinin "ABD ile ilişkileri normalleştirmek değil, savaşı sona erdirmek ve kalıcı güvenliği tesis etmek" olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın mutabakat zaptına ilişkin açıklamalarına da değinen Galibaf, bu açıklamaların üzerinde uzlaşılan maddelerle çeliştiğini ve bunun da Washington'un "ne ateşkese ne de diyaloğa ilgi duyduğunu" gösterdiğini savundu.

İran halkına seslenen Galibaf, İslam Cumhuriyeti'nin bundan sonra da halkın haklarını tüm gücüyle savunacağını ve ülke için yeni bir "onurlu zafer" kazanacağını söyledi.

Galibaf daha önce yaptığı açıklamada da İran'ın yalnızca kâğıt üzerindeki ateşkes denklemini değil, sahadaki tekrarlanan ihlalleri de bozduğunu ifade etmişti.

 

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 22.09.2026 14:52 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/40783/galibaf-lubnan-a-yonelik-her-saldirinin-karsiligi-olacak