YDH-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, cuma gecesi saat 12’de düzenlenen törenle cumhurbaşkanlığı sarayından ayrıldı.

 

Cuma gecesi yasal süresi sona eren Emil Lahud, veda töreninden sonra yaptığı kısa açıklamada, Fuad Sinyora hükümetinin yasadışı olduğunu bir kez daha vurguladı ve Lübnan’ın ABD ve Fransa müdahalelerine ihtiyacı olmadığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Emil Lahud başkanlık sarayından ayrılmadan önce yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi: “Yeni cumhurbaşkanının gerçek anlamda uzlaşmayla seçilmesi bir zorunluluktur. Lübnan sınırlarını cesaretle savunacak bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyor. Sinyora hükümeti yasadışıdır ve herhangi bir meşruiyeti bulunmamaktadır. Lübnan’ın ABD ve Fransa müdahalelerine ihtiyacı yoktur; Lübnan uzlaşma demokrasisi ile idare edilmelidir.”

 

Daha önce görevini Sinyora hükümetine bırakmayacağını ve Ordu Komutanı Mişel Süleyman başkanlığında geçici bir hükümet tayin edeceğini açıklayan Lahud, görev süresi sona ermeden önce olağanüstü hal ilan etti.

 

Emil Lahud’un ikinci bir hükümet tayin ettiğine ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmazken, 1701 sayılı ateşkes kararından sonra ülkenin güneyine yerleştirilen ordu birliklerinden Beyrut’a sevkiyat yapıldığı bildiriliyor.