YDH-Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz el-Hekim, Kerkük’ün durumunun anayasanın 140. Maddesi doğrultusunda belirleneceğini söyledi.

 

Bugün Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz el-Hekim, Kerkük’ün durumunun Irak anayasasının 140. Maddesi doğrultusunda belirleneceğini söyleyerek “Irak hanlının oy verdiği anayasa, bizim hüküm vermedeki temel dayanağımızdır. Anayasanın tüm maddeleri, bu çerçevede de Kerkük’ün normalleştirilmesi ve diğer illerin sınırlarının belirlenmesi için 140. Madde uygulanmalıdır” dedi.

 

Irak Uzlaşma Cephesi’nin hükümete dönüşü ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Abdülaziz el-Hekim, istifa eden bakanlarının hükümete dönmesi için Uzlaşma Cephesi ile müzakerelerin sürdürüldüğünü belirterek hükümete dönüş için 48 saatlik süre verilmesinin kesin bir şey olmadığını ifade etti.

 

Görüşleri yakınlaştırmak için adımlar atıldığını belirten el-Hekim, “Umarım Uzlaşma Cephesi’ndeki kardeşlerimiz hükümete dönerler, biz bunun için çalışıyoruz, başbakan da bu doğrultuda çaba gösteriyor ve bunu destekliyor” dedi.

 

Irak’ta ulusal uzlaşma yönünde atılan adımları da öven Abdulaziz el-Hekim, “Herkes Ramadi’deki durumun nasıl iyileştiğini gördü, biz Ammar el-Hekim başkanlığında bir heyet gönderdik, bu heyet Ramadi’de üç gün kaldı ve dünya Iraklılar arasındaki gerçek kardeşlik ilişkisine tanık oldu” diye konuştu.

 

El-Hekim, ulusal uzlaşmanın geliştirilmesi için tüm imkanlardan yararlanacaklarını belirterek ülkedeki diğer kesimlerden de bu sürece katılmalarını istediğini söyledi.