YDH-Ünlü savunma dergisi Jane’s Defense, İran’ın geçtiğimiz hafta denediği 2 bin kilometre menzilli Aşura füzelerinin tamamen İran savunma sanayisinin ürünü olduğunu, İran’ın bu füzelerin yapımı konusunda başka bir ülkeden yardım almadığını yazdı.

 

Konuyla ilgili haberini Batılı istihbarat kaynaklarına dayandıran Jane’s Defens, balistik Aşura füzelerinin katı yakıtla çalıştığını ve 2 bin ila 2 bin 500 kilometre menzile sahip olduğunu açıkladı.

 

İki aşamalı orta menzilli balistik Aşura füzelerinin Şahab-3 rampalarından fırlatılabildiğine dikkat çeken Jane’s Defense, söz konusu füzelerin çeşitli türde başlıklar taşıyabildiğini belirtti.

 

Jane’s Defense, İran’da daha önce Kuzey Kore füzelerinin geliştirilmiş modellerinin üretildiğini belirterek Aşura füzelerinin tamamen İran savunma sanayisinin ürünü olduğunu yazdı ve bu füzelerin tasarım açısından Kuzey Kore füzelerine değil, Pakistan yapımı Şahin füzelerine benzediğini ifade etti.

 

Eldeki istihbarat verileri doğrultusunda Aşura füzelerinin üretimi konusunda İran’la Pakistan arasında herhangi bir işbirliğinin yapılmadığını belirten Jane’s Defense, İsrail Füze Savunma Yönetimi eski Başkanı Uzi Rabin’in “Bu füzelerle ilgili istihbarat doğru ise, bunun İran’ın füze programı açısından son derece önemli bir dönüm noktası olduğu söylenebilir” dediğini nakletti.

 

Aşura füzelerinin katı yakıtlı olduğuna dikkat çeken Uzi Rabin, bu tür katı yakıt kullanan füzelerin uydu ve radarlar tarafından izlenmesinin son derece zor olduğunu belirtti ve “Bu füzeler gizlenme kabiliyetine sahiptir ve fırlatmaya hazırlık için zamana ihtiyaç da duymamaktadır” dedi.