
YDH - Rusya ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üye ülkeleri, enerji geçişi alanında işbirliğini artırma konusunda mutabakata vardı.
Kremlin internet sitesinde yayımlanan ortak açıklamada, tarafların enerji arz güvenliğini sağlama ve kaynakları çeşitlendirme yönünde ortak adımlar atacağı belirtildi.
Açıklamada, Rusya Federasyonu ile ASEAN üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının, piyasa ilkeleri ve ulusal mevzuatlar çerçevesinde petrol, doğalgaz, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve elektrik alanlarında ticaret, yatırım ve uzun vadeli ticari ortaklıkları genişletme kararı aldığı ifade edildi.
Rusya ile ASEAN arasındaki diyalog ilişkilerinin kurulmasının 35. yılı vesilesiyle düzenlenen zirve, 17-19 Haziran tarihlerinde Kazan kentinde gerçekleştiriliyor.
Güneydoğu Asya'da bölgesel bir teşkilat olarak 1967 yılında Bangkok'ta kurulan ASEAN; ticaret, ekonomi ve yatırım alanlarında işbirliğini geliştirerek dünyanın en büyük ekonomik yapılarından birini oluşturuyor.
Teşkilat bünyesinde Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Filipinler, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar, Kamboçya ve Doğu Timor yer alıyor. Rusya, Temmuz 1996 tarihinden bu yana ASEAN ile tam kapsamlı diyalog ortağı konumunda bulunuyor.
Zirveye katılan heyet başkanları onuruna verilen resmi kabulde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve ASEAN ülkelerinin stratejik ortaklığı derinleştirmek üzere çalıştıklarını ve işbirliğini egemen eşitlik ilkeleri temelinde geliştirdiklerini ifade etti.
Putin, tarafların karşılıklı faydaya dayalı işbirliği geleneklerini sürdürdüğünü vurgulayarak, Avrasya bölgesinde güvenlik, istikrar ve refahın güçlendirilmesini hedeflediklerini kaydetti.