İran: Füzeleri müzakereler için değil fırlatmak için ürettik

18 Haziran 2026

İran, ABD ile dijital olarak yürürlüğe giren 14 maddelik mutabakat sonrası savunma ve füze kapasitesini “müzakere dışı” ilan etti.

YDH- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekai, Tahran ile Washington arasında varılan 14 maddelik mutabakat zaptının dijital ortamda karşılıklı imzalarla resmen yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Bekai, "İslamabad Mutabakatı"nın hem nükleer hem de bölgesel krizlerin çözümünde yeni bir dönemi başlattığını vurgularken, İran’ın savunma kapasitesinin müzakereye kapalı olduğunu net bir dille ifade etti.

Mutabakat metninin iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından dijital ortamda imzalanarak kesinleştiğini belirten Bekai, metnin ilk maddesinde Lübnan'a üç kez vurgu yapıldığını hatırlattı.

Tahran'ın dostlarını hiçbir koşulda yalnız bırakmayacağını belirten Sözcü, belgenin Lübnan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam saygıyı garanti altına aldığını kaydetti.

İmzaların dijital ortamda atılması nedeniyle Cenevre'de planlanan sembolik imza töreninin yerini müzakere sürecinin alacağını bildirdi.

İran'ın nükleer programına dair de kritik açıklamalarda bulunan Bekai, bu aşamada temel hedefin savaşı sona erdirmek olduğunu ve bu hedefe ulaşıldığını belirtti.

Nükleer zenginleştirilmiş malzemelerin ülke dışına transferinin "kabul edilemez" olduğunu yineleyen Sözcü, "Zenginleştirilmiş malzemelerin yerinde seyreltilmesi masadaki seçeneklerden biri, ancak nükleer malzemeyi yurt dışına çıkarmayacağız" dedi.

60 günlük müzakere takviminin nükleer dosya ve yaptırımların kaldırılmasına odaklanacağını, sürecin karmaşıklığına göre bu sürenin uzatılabileceğini ifade etti.

Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer güvenliğinin İran'ın tam mülkiyet ve egemenlik hakları çerçevesinde sağlanacağını duyuran Bekai, boğazdan geçişlerin artık bir hizmet bedeline tabi olacağını doğruladı.

Umman Sultanlığı ile koordinasyonun büyük ölçüde tamamlandığını belirten yetkili, savunma kapasitesine ilişkin tavizsiz bir tutum sergiledi:

"İran füzeleri müzakere için değil, fırlatılmak için üretilmiştir. Savunma yeteneklerimiz hiçbir tarafın tartışma konusu olamaz."

ABD’nin deniz ablukasını kaldırma yönündeki taahhüdünü uygulamaya başladığını ve İran gemilerinin limanlara giriş çıkışlarının normale döndüğünü belirten Bekai, sürecin "karşılıklılık" esasına göre işleyeceğini vurguladı.

"Amerikalılar taahhütlerini yerine getirmede engel çıkarırsa, biz de aynısını yaparız" diyerek, Washington'ın her adımının yakından izleneceğini ve İran’ın kendi taahhütlerini ancak karşı tarafın uyumuna paralel olarak yerine getireceğini sözlerine ekledi.